Kivételt tett a kormány, nem minden gyermekvédelmi intézmény vezetőjének kötelező a pszichológiai alkalmassági vizsgálat

Nem ezt ígérték: Kivételt tett a kormány, nem minden gyermekvédelmi intézmény vezetőjének kötelező a pszichológiai alkalmassági vizsgálat **Botrány a Gyermekvédelmi Intézményekben: Egyházi Vezetők Kimaradnak a Szigorításokból**

A blikk.hu friss cikke egy újabb fordulatot említ a gyermekvédelmi intézményeket érintő reformokkal kapcsolatban. Az állami szféra szigorítása ugyanis kizárólag az állami fenntartású intézményekre vonatkozik, míg az egyházi vezetőkre nem terjed ki. A lap felhívja a figyelmet a gyermekvédelmi rendszer kettős mércéjére, amely nemcsak problémás, de igen komoly erkölcsi és jogi kérdéseket vet fel.

A cikk emlékeztet arra, hogy korábban a kormány szigorításokat ígért a gyermekvédelmi intézményekben, különös tekintettel azokra az esetekre, ahol bántalmazás vagy sz*e*xu*ális visszaélés történt. Az új szabályozás szerint a pszichológiai alkalmassági vizsgálatok nemcsak az új vezetők kinevezése előtt, hanem a jelenlegi intézményvezetők esetében is kötelezővé válnak.

Azonban a blikk.hu által idézett Szociális Munkások Magyarországi Egyesületének elnöke, Meleg Sándor szerint az új szabályozás csak az állami fenntartású intézményekre vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy az egyházi vezetők és intézmények kimaradnak a szigorításokból.

A cikk hangsúlyozza, hogy ez a megkülönböztetés nemcsak erkölcsi, de jogi problémákat is felvet. A gyermekvédelmi intézményekben dolgozók pszichológiai alkalmasságának ellenőrzése ugyanis fontos lépés lehet a gyermekek biztonsága érdekében, azonban az, hogy ez az ellenőrzés csak egyes intézményekre vonatkozik, egyenlőtlenséget teremthet a rendszerben.

A cikk rámutat arra is, hogy az egyházi fenntartású intézmények jelentős része a gyermekvédelmi rendszerben kiemelt szerepet tölt be. Emellett a nevelőszülői hálózat nagy része is az egyházi vagy egyházi kötődésű civil szervezetekhez kapcsolódik. Ezek a szervezetek azonban most kimaradnak az új szigorításokból, noha szintén felelősek a gyermekek biztonságáért.

A blikk.hu cikk kiemeli Rétvári Bence államtitkár közelmúltbeli nyilatkozatát, miszerint további szigorítások várhatók a gyermekvédelmi területen. Azonban az egyházi fenntartású intézményekre vonatkozó szabályozás kérdése továbbra is megoldatlan marad, így a rendszerbeli egyenlőtlenségek fennmaradhatnak, miközben a gyermekek biztonsága továbbra sem garantált mindenhol az országban.