Kiderült mennyi a pápa fizetése - itt vannak a számok

A rendkívül puritán életmódot folytató egyházfő, Ferenc pápa személyesen határozott arról, hogy mennyi pénzt fog elfogadni.

Az olasz katolikus egyházban szolgáló plébánosok fizetése nem nyilvános adat, de olasz sajtóértesülések szerint átlagosan 1100 euró körül van, ami körülbelül 410 ezer forintnak felel meg. A püspökök havi 1,2 millió forintnyi eurót, a konklávéban részt vevő bíborosok pedig 2 millió forintnyi havi fizetést kapnak.

De mennyi pénzt utalnak a római püspöknek, az egyház fejének? Egyszerűen fogalmazva: semmit.

Ferenc pápa minden, rá vonatkozó jövedelemről lemondott, ideértve a Vatikánba küldött pénzeket és adományokat is. Ez a gyakorlat elődeinél is volt, akik szintén szegénységi fogadalmat tettek. Ferenc valamennyi vagyonát a rászorulóknak és a szegényeknek adja, így gyakorlatilag csak a saját kiadásait kell fedeznie, melyet az egyház áll. Csupán jelképesen megtarthat egy arany, ezüst vagy réztallért évente, és még ezt is gyakran ajándékozza el.

Az, hogy valójában járna-e fizetés az egyházfőnek, XVI. Benedek pápa visszavonulása után derült ki. Havi 2500 eurót határoztak meg számára 2013-ban, ami mai árfolyamon körülbelül 940 ezer forintnak felel meg. Ezt a fizetést haláláig minden hónapban folyósították számára a Vatikán.