Kiderült kikre mondta Bayer, hogy örüljenek hogy nem lettek pofán vágva

## Viharos események a Lelki Békemeneten: Provokációk és Rendőrségi Eljárás

A hivatalos állami megemlékezés után pénteken a Miniszterelnökség támogatásával megtartott "lelki Békemenet" a Polgári Mulatóban váratlan fordulatokat hozott. Az eseményen többek között Bayer Zsolt volt az egyik előadó.

Az esemény alatt Bede Zsolt, a momentumos képviselő kokárdáját lehúzta, majd leköpte, és Orosz Annát, egy másik képviselőt lekurvázott. Ezek a provokatív cselekedetek rendőrségi eljárást vontak maguk után.

Bayer Zsolt blogján próbálta tisztázni az eseményeket, állítása szerint Bede és Orosz már régóta ott voltak a helyszínen, de nem álltak közel hozzá, miközben ő többször is elhaladt mellettük. A végén a közönség is skandálva kérte őket, hogy távozzanak.

Bayer Zsolt a posztjában kifejezte csalódottságát az események miatt, és rámutatott arra, hogy a két politikus csupán provokációra ment a rendezvényre, hogy zavarják és idegesítsék azokat, akik az ellenkező oldalon állnak. Azzal zárta a posztját, hogy figyelmeztetést intézett hozzájuk, hogy ne provokáljanak tovább, és hagyják békén az embereket.

Az eseményekkel kapcsolatban azonban megkérdőjelezhető, hogy valóban provokáció történt-e, és hogy azokra a tettekre milyen következmények várhatók. Az eset a politikai megosztottságot és a provokációt mutatja, ami egyre gyakoribbá válik a közéletben.


Bayer Zsolt a blogján értelmezte, szerinte mi történt. Többek között azt írta:

„No és persze ott volt a két bátor szabadságharcos, a Bedő meg az Orosz. Akik most azzal hakniznak a pöcesajtóban, hogy át akartak adni nekem egy pólót a Polgári Mulatóban, és fel akartak tenni egy kérdést, de »nem fértek a közelembe«, mert Bede Zsolt a »tesével védett« engem majd kizavarta őket.

Nos, ebből semmi nem igaz. A két »szabadságharcos« bejött a helyre, megállt sunyin a falnál, bújkált, ott ácsingóztak már vagy húsz perce, miközben úgy ötször mentemm el melletük, kérdezhettek volna, a hülye, becstelen pólójukat is odaadhattákvolna, de nem tették. Aztán Zsolt észrevette őket, és kitört a balhé. S még egy apróság: mi, a nap fellépői azt mondtuk, maradjanak, ha akarnak, és megkérdeztük a közönséget, az ott lévő kb kétszáz embert, hogy szerintünk maradjanak, ők mit gondolnak. Mire a tömeg elkezdte skandálni, hogy »takarodjatok, takarodjatok!«

Szerintem ez elég egyértelmű.”


Majd így folytatta:

„De ami a lényeg: mégis, mire számítanak ezek az ócska gazemberek? Odamennek a másik oldal tömegrendezvényeire provokálni, és majd az »istenadta nép« pogácsával és ásványvízzel fogja kínálni őket?
És miért is mennek oda? Csak azért, hogy ez legyen. Nem az általuk gyűlölt politikust fogják zavarni, hiszen az észre sem veszi őket, a közelébe sem jutnak. Kizárólag a politikai oldal másik oldalán álló polgártársaikat fogják zavarni és idegesíteni. S hogy lekurvázták őket, meg lökdösték? Kérdezem ezredszer, mégis, mire számítottak? Puszira és mosolyokra? Vagy kérdezhetem úgy is, vajon mi történne, ha valamelyikünk odamenne egy hardcore Gyurgyán bulira egy »Gyurcsány takarodj!« táblával, na akkor vajon mi történne? Ja, tudjuk. A Gulyás Márton egyszer megpróbálta. Meg is verték...”


Bayer Zsolt, a lelki Békemenet szervezője a posztját (utalva Puzsér Róberték anti-putyinista akciózására az állami ünnepségen) azzal a fenyegetéssel zárta, hogy:

„Szóval, örüljön a Törley, a Puzsér, a Bedő meg az Orosz, hogy nem lettek pofán vágva. És ne szemétkedjenek legközelebb, ne húzogassák az oroszlán bajszát - vagy ha mégis, akkor utána ne picsogjanak a következményeken, hanem kussoljanak. Világos?”