Egyre több magyar autóst húznak le: Figyelmeztetést adtak ki, csalók vadásznak a magyar autósokra

Január a hagyományos éves országos autópálya-matricák lejárati és megújítási hónapja, amikor növekszik az érdeklődés és a forgalom. Sajnálatos módon ez felkeltette az adathalászok figyelmét.

Egy hivatalos e-matrica viszonteladó weboldalát lemásolták, majd az eredetihez hasonló webcímeken hirdetik. Miután az alapvető mezőket kitöltötték, átirányítják a felhasználót egy bankválasztó oldalra. Itt a belépési adatokat nem a bank hivatalos oldalára, hanem a bűnözők részére kell megadni - közölte az Autovignet.hu.


Ezzel egyidejűleg az adatokat feltöltik a bank hivatalos oldalára is, így a gyanútlan felhasználó megkapja a kétlépcsős belépési hitelesítési kérést, amit aztán szintén átad a csalóknak, engedve nekik hozzáférést a bankszámlához.



Az érintett bankok közé tartoznak az MBH Bank, a MagNet Bank, a Gránit Bank, az OTP Bank és az Oberbank ügyfelei. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy ún. cloaking technikát alkalmazva két különböző oldalt mutatnak be: azok, akik a hirdetésre kattintanak, mást látnak, mint azok, akik közvetlenül a weboldalt látogatják (utóbbiak egy ártalmatlan oldalra kerülnek).

KIEMELTEN FONTOS, HOGY AZ E-MATRICA VÁSÁRLÁS ELŐTT MINDIG ELLENŐRIZZE AZ ELADÓT! Csak a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt., a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. és az engedélyezett viszonteladók jogosultak az online értékesítésre.