Kiderült, hány százezer vendégmunkás van Magyarországon

Czomba Sándor kiemelte: a magyar munkahelyek előkelő helyen állnak.

Jelenleg Magyarországon körülbelül 120 ezer külföldi tartózkodik vendégmunkásként. A legnagyobb csoportot az ukrán állampolgárok alkotják, akik mintegy 40 ezren vannak jelen. Emellett szignifikáns számban találhatók még szerbek, valamint vietnámiak, akik mintegy 16 ezren, illetve fülöp-szigeteki munkavállalók, akik kicsivel több mint 10 ezren vannak jelen. Erről Czomba Sándor, a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár beszélt a Világgazdaság podcastjában.

Véleménye szerint a vendégmunkások sem minőségileg, sem mennyiségileg nem jelentenek veszélyt a magyar munkaerőpiac számára. Nem veszik el a magyarok munkahelyeit, és nem is gyengítik le a béreket. Ugyanakkor átmenetileg szükség van rájuk a gazdasági növekedés elősegítése érdekében.

A Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi adatai szerint 95 ezer vendégmunkás dolgozik Magyarországon.

Czomba január elején hatályba lépett új bevándorlási szabályokról szólva elmondta, hogy a jövőben kvótákat fognak meghatározni a külföldi munkaerő számára. Az ehhez kapcsolódó rendelet várhatóan februárban jelenik meg. A fő szabály az, hogy a kvóta nem lehet nagyobb, mint az előző évben keletkezett üres álláshelyek száma, ami az elmúlt években 50 és 80 ezer között ingadozott.


Az államtitkár a potenciálisan bevonható hazai munkaerőről elmondta, hogy területileg mintegy 40 százalékuk Észak-Magyarországon és az Észak-Alföldön található, és nagyjából 60 százalékuknak nincs érettségije. Emellett a munkanélküliek majdnem negyede vagy soha nem dolgozott, vagy legalább nyolc éve van állás nélkül. - közölte a hvg.hu