Kiderül, hogy miért vette meg az állam milliárdokkal drágábban a veszteséges Mátrai Erőművet Mészáros Lőrinctől

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője a Facebookon közölte, hogy az Energiaügyi Minisztériumnak nyilvánosságra kell hoznia az MVM Zrt-vel kapcsolatos 2019-2020-ban elfogadott tulajdonosi határozatokat.

Mészáros Lőrinc és üzleti körének 2018 tavaszán sikerült megszereznie a Mátrai Erőmű 73 százalékát 5,9 milliárd forintért. Később azonban az MVM (azaz a magyar állam) nem vásárolta meg ennyiért, hanem később, 17,4 milliárd forintért vásárolta meg a veszteséges erőművet Mészároséktól. Érdekesség, hogy ekkorra a tulajdonosok már minden tartalékot kivettek belőle. A Mátrai Erőmű tulajdonosváltásairól korábban beszámoltunk.


Tóth 2021 januárjában közérdekű adatigénylési kérelemmel fordult a kormányhoz. A bíróságok először és másodszor is kötelezték a kormányt az adatok kiadására. Azonban a Kúria felülvizsgálati kérelemmel élt, és idén januárban az ügy "különös bonyolultsága, vagy kiemelt társadalmi jelentősége" miatt hatályon kívül helyezte az ítéleteket. A Kúria új eljárást és új határozatot rendelt el az elsőfokú bíróságnak.

"A megismételt eljárás során, a Kúria iránymutatásait követve, végül ugyanaz a döntés született, mint 2021 szeptemberében"

- írja Tóth Bertalan. Az ítélet értelmében Lantos Csaba energiaügyi miniszternek 54.416 forint költségtérítés mellett 15 napon belül nyilvánossá kell tennie az MVM Zrt-vel kapcsolatos 2019-2020-ban elfogadott tulajdonosi határozatokat. Erről részletesen a 444.hu számolt be.