Két év alatt 564 milliárd forintot bukott az állam, amiért a piac helyett Putyintól veszi a gázt

Az elmúlt időszakban Magyarország komoly anyagi veszteségeket könyvelhetett el az orosz gázvásárlás során. Míg korábban a magyar fél nyereséget ért el az orosz gázbeszerzésből, az utóbbi időben a tendencia megfordult, és az orosz gazdaságnak örülhetnek.

A Népszava jelentése szerint, ha a tőzsdei árakhoz viszonyítjuk, a magyar-orosz fűtőanyag-beszerzési szerződésből az elmúlt két évben közel 564 milliárd forintnyi kár származhatott Magyarországnak. Ezt a számot a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tavaly decemberben közzétett adatai alapján számították ki.

A helyzet jelentős fordulatot mutat, figyelembe véve, hogy az állami MVM 2021. októberétől egy új, 15 éves gázvásárlási szerződést kötött az orosz Gazprommal. Míg 2021-ben még a magyar fél 211 milliárd forintot nyert az orosz gázvásárlásból, az elmúlt két év során az orosz gazdaság részére jelentős nyereségek keletkeztek az üzleten.

Az említett összegek azt mutatják, hogy a magyar gazdaság szempontjából az orosz gázvásárlás nemcsak anyagi veszteségeket okozhat, hanem hosszú távon a gazdasági stabilitást is fenyegetheti. Ezen adatok fényében fontos lehet a magyar energiafogyasztás diverzifikálása, hogy csökkentse a gazdaság sérülékenységét az ilyen típusú kereskedelmi megállapodások esetén.