Képzeljünk el egy olyan félmilliárdos uniós támogatást, amelynek minden egyes eleme sántít.... ismert ex-politikus az érintett....

Az Integritás Hatóság feljelentést tett Süli János volt miniszter családjának "tehenészete" miatt, ami uniós támogatásokkal járt, de sántított minden egyes elemén.

A Biogas Productor Kft., amely a projekt kedvezményezettje volt, összesen 468,2 millió forint uniós támogatást kapott a szarvasmarhatartó telep felújítására Heves megyében. A hatóság azonban megállapította, hogy a cég sem a beruházás előtt, sem utána nem folytatott valós mezőgazdasági tevékenységet, és nem volt semmilyen bevételük. A telepen sem találtak szarvasmarhát vagy bármilyen agrártevékenységre utaló nyomot.

A cég árbevétele 2018 óta nulla, és a felújításhoz szükséges mezőgazdasági aktivitást egyetlen, valószínűleg hamis számlával igazolták. Továbbá a mélyépítési munkákat közvetlenül a Dunareklám Reklámszervező és Szolgáltató Kft.-vel kötötték, amelynek a vezetője a szarvasmarhatartó telep műszaki tervezőjének és projektmenedzserének házastársa. A cég vezetője ugyanakkor a közbeszerzési eljárásban részt vett, és a beruházás kapcsán valótlan dokumentumot nyújtott be.


A Közbeszerzési Döntőbizottság sem volt hajlandó az Integritás Hatóság kezdeményezésére eljárni, ezért a hatóság közigazgatási pert indított a szabálytalanságok tisztázása érdekében. A hatóság elvárja az irányító hatóságtól a támogatás visszakövetelését a kedvezményezetttől, és a visszafizetés eredményességének biztosítását.

Süli Jánosnak már korábban is kellett tanúskodnia korrupciós ügyekben, és bár azt állította, hogy azokban nem vett részt, ezúttal a "tehenészet" ügye nem múlik el oly könnyen.