Kemény interjút adott Orbán Viktor golyóálló mellényről, Magyar Péterről és Varga Juditról

Interjút adott a Blikknek Magyarország miniszterelnöke, aki elárulta, hogy nem hord golyóálló mellényt, hogy reggelente a sporthírek mellé a titkosszolgálati jelentéseket olvassa, hogy milyen állatfajta a háború, és hogy ha Magyar Péter a belső körökhöz tartozott, akkor ő nem.

„Sose hordtam golyóálló mellényt, most se hordok”

– mondta Orbán Viktor az első kérdésre, amit a Fico-merénylettel kapcsolatban tettek fel neki. Hozzáfűzte: nem tudni, leselkedik-e rá veszély, nem is tudják, hogy magányos elkövetőről van-e szó. Annyit tudnak róla, hogy baloldali, háborúpárti ember volt a merénylő.

Orbán a baloldali jelző értelmezésére aztán egy kicsit jobban kitért: szerinte Szlovákiában Fico hagyományos baloldali kormányával szemben egy progresszív-liberális (baloldali) ellenzék áll, de nem is ez a lényeges, hanem hogy Fico szuverenista és békepárti, ezzel szemben a merénylő háborúpárti volt.

Kiderült, hogy a magyar miniszterelnök reggelente a Nemzeti Sport hírei után rögtön az aznapi nemzetközi – ezek közül is első helyen a titkosszolgálati – jelentéseket olvassa, ugyanis a NATO-szövetségesek között van egy információs háló, amibe a szlovák titkosszolgálat is beletartozik. Ezekben a jelentésekben még nem látta, hogy állt-e valaki vagy valami a merénylő mögött. Orbán szerint egyébként abszolút biztonság nincs, és nem lehet elvárni egy politikustól, hogy ne találkozzon az állampolgárokkal. Van egyfajta kockázata ennek, amit minimalizálni kell, de teljesen kiiktatni nem lehet.

Arra a kérdésre, hogy mit szól a külügyminisztériumot ért orosz hekkertámadásról, Orbán közölte, hogy a nemzetközi hírszerzés egyre inkább áttevődik a kibertérbe, napi gyakorlat, hogy az államok próbálnak egymás adataihoz hozzáférni. A támadásról pedig azért nem beszéltek korábban a miniszterelnök szerint, mert „állandó az érdeklődés minden oldalról, mindig a gyenge pontokat keresik”, ezért erről jobbnak tartja nem beszélni. Inkább elhárítják, félretolják ezeket a támadásokat, és próbálják az asztal alatt tartani.

A kampányban állandóan hangoztatott háború és béke ügyében Orbán közölte: az európai és az amerikai színtéren is folyik egy birkózás a háborúpárti és békepártiak között, de „Európában nem állunk jól”. Ennek ellenére a békét akaró polgárok száma folyamatosan nő. Szerinte az uniós választás után a miniszterelnökök látni fogják ezt, és a hozzáállásuk meg fog változni, mert alkalmazkodniuk kell a közvéleményhez.

„A háború olyan állatfajta, ami nem áll meg, hanem mozog, éppen most az eszkaláció felé”

– jelentette ki Orbán Viktor. Hozzátette, hogy nekünk ebben a folyamatban kell ügyesnek lenni. Azt várja, hogy az uniós választások és az amerikai választások után tűzszünet lesz, béketárgyalások kezdődnek, méghozzá egy „kétfedelű tárgyalási színpadon”. Lesz az orosz-ukrán tárgyalás, valamint lesz egy az oroszok és az amerikaiak között, és az utóbbi tárgyalás eredménye meg fogja határozni a következő húsz évet.

Mi volt számára itthon a legnagyobb rémálom?, hangzott az újabb kérdés. Orbán bevallotta, hogy a legnagyobb rémálom Novák Katalin ügyének villámcsapás jellege volt. „Eszköztelen vagyok egy ilyen helyzetben” – mondta, hozzátéve, hogy ki kellett várnia, milyen döntést hoz a köztársasági elnök. Szerinte egyébként jó döntést hozott Novák Katalin, akivel, mielőtt elhagyta volna a hivatalát, leültek meginni egy kávét, mert a barátjának is tartja.

Varga Juditról Orbán azt mondta, „ő inkább egy vezéráldozat volt”. Formalitás volt az aláírása, de nem volt más választása, neki is menni kellett. „Vele szemben a sors méltánytalan volt, nagyon sajnálja” – közölte Orbán Viktor, aki azt is hozzátette, hogy Varga tanácsaira továbbra is számít, mert felkészült szakembernek tartja.

„Ha ő a belső körökhöz tartozott, akkor én nem”

– ez a mondat már Varga Judit férjéről, az önálló politikai pályára lépett Magyar Péterről hangzott el a miniszterelnöktől. Többet Orbán nem is akart mondani róla, de azt még kibökte: szokatlannak tartja, hogy az ember a saját feleségét lehallgatja, vagy felveszi amit mond, és politikai célra használja. De mindenkinek joga van arra, hogy kipróbálja magát a politika világában, „nem lehet tudni, miből lesz a cserebogár” – zárta le a kérdést.

Innen klasszikus bulvárkérdések következtek. Kiderült, hogy tényleg megajándékozta Medgyessy Péter volt miniszterelnököt egy karton borral a 80. születésnapja alkalmából, mert „egy 80 éves embernek meg kell adni a tiszteletet, ne essen le az ujjáról a gyűrű egy hivatalban levő miniszterelnöknek, ha felköszönti”.

A foci eb-n kint lesz szurkolóként, és a magyar csapattól azt várja, hogy „pariban legyen a fritzekkel, a svájciakkal és szoknyás skótokkal”. Az olimpiára viszont nem megy. Az interjú vége felé még azt is hosszan ecsetelte egy kérdésre, hogy mekkora otthon az asztal egy családi ebédnél, elférnek-e mellette. A válasz: nem férnek el.