Kemény beszólást kapott Orbán Balázs Magyar Pétertől

Magyar Péter Orbán Balázsnak: Te nem tanultad a Nemzeti Dalt?

A magyar politikai élet újabb vitás eseménye került a középpontba, amikor Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke, egy 3 és fél perces Facebook-videóban bírálta Orbán Balázst, a miniszterelnök politikai igazgatóját. Magyar Péter 11-szer említette Orbán Balázs nevét a videóban, miközben arra figyelmeztette, hogy a politikai igazgató „példa nélküli és botrányos” kijelentéseket tett a közelmúltban.

A konfliktus forrása Orbán Balázs megjegyzése volt, amelyben a Mandiner című lap beszélgetős műsorában arról beszélt, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „belevitte egy háborús védekezésbe az országát”. Orbán Balázs kijelentése szerint a magyar kormány nem követne el ilyet, mert „tanult ’56-ból”. Magyar Péter e kijelentéseket elfogadhatatlannak tartja, és úgy véli, hogy Orbán Balázs ezzel megalázta a magyar szabadságharcosok emlékét, akik életüket áldozták a hazáért.

A Tisza Párt elnöke hangsúlyozta, hogy Orbán Balázs kijelentései „lábbal tiporták a magyar alkotmányosság és a függetlenség alapjait”. Magyar Péter több ’56-os mártír nevét is megemlítette, köztük a nemrégiben elhunyt Wittner Máriát, aki szintén a Fidesz tagja volt. Kérdéseket intézett Orbán Balázshoz, hogy tanácsolná-e a miniszterelnöknek, hogy ne védjük meg a hazánkat, és hogy elfelejtette-e a Nemzeti Dalt, amely a hazáért való küzdelem fontosságát hangsúlyozza.

„Sehonnai bitang ember, ki hogy, ha kell, halni nem mer, kinek drágább rongy élete, mint a haza becsülete” – idézte Magyar Péter a versből, felvetve, hogy Orbán Balázs képes-e együtt dolgozni a miniszterelnökkel, ha „megalázza az ’56-os mártírok emlékét”. Magyar Péter nyíltan követelte Orbán Balázs távozását, sürgetve, hogy a politikai igazgatónak legkésőbb október 23-ig, a magyar forradalom 68. évfordulója előtt le kellene mondania.

A nyilvánosság részéről több reakció is érkezett Orbán Balázs kijelentéseire. Török Gábor politikai elemző „az év legnagyobb politikusi hibájának” nevezte a történteket. Magyar Péter korábban is követelte Orbán Balázs távozását, míg mások, mint például Rácz András Oroszország-szakértő, rámutattak arra, hogy Orbán Balázs szavai rávilágítanak arra, mennyire komolyan gondolják a kormányoldalon a szabadság és függetlenség fogalmait.

A kormánypárti politikus később igyekezett magyarázni kijelentéseit, állítva, hogy szavait kiforgatták. A politikai helyzet azonban továbbra is feszültséget generál, és kérdésessé teszi, hogy Orbán Balázs politikai pályafutása hogyan folytatódik a jövőben.