Kapaszkodj meg: súlyos milliókért adnak tanácsokat Gulyás Gergelynek - íme a táblázat

A K-Monitor civil szervezet közérdekű adatigénylés keretében kért információkat a kormány politikai tanácsadóiról, és közzétett egy beszámolót a kapott adatokról. A dokumentum szerint jelenleg 76 politikai tanácsadó és 24 politikai főtanácsadó dolgozik a kormánynál, az átlagfizetésük pedig havi több mint bruttó 1 millió forint.

A legtöbb tanácsadót (27 politikai tanácsadót és 8 politikai főtanácsadót) a Miniszterelnökség foglalkoztatja, összesen havi bruttó 43,54 millió forintért. Az Építési és Közlekedésügyi Minisztérium viszont egyetlen politikai tanácsadót sem alkalmaz ezen a területen.

A szervezet által kikért adatokból kiderült, hogy a legtöbb embert – 27 politikai tanácsadót és 8 politikai főtanácsadót – a Gulyás Gergely vezette Miniszterelnökség foglalkoztatja összesen havi bruttó 43,54 millió forintért; míg Lázár János Építési és Közlekedésügyi Minisztériumában senki sem dolgozik ilyen jogcímen. A tárcák szerinti eloszlás egyébként a következőképpen alakult:



A K-Monitor megjegyzi, hogy 2018-ban a kormány tanácsadóinak száma 137 volt, és az átlagfizetésük 630 ezer forint körül mozgott. Azóta az átlagfizetésük meghaladja a bruttó 1 millió forintot, és a bértömegük is 250 millió forinttal nőtt.