Kalocsán bekísérték a választókat a szavazófülkébe, és több szavazólap volt, mint szavazó

Választási Visszaélések Árnyékolják Be Kalocsa Polgármester Választását

Kalocsa polgármesteri választása a hétvégén komoly visszaélések és szabálytalanságok gyanújába keveredett. Filvig Géza, a Fidesz-KDNP jelöltje csupán 23 szavazat előnnyel győzött Bagó Zoltán, a Kalo Lokálpatrióta Egyesület jelöltje előtt. Az eredmény azonban megkérdőjeleződött, mivel több szavazási anomáliára derült fény.

Szabálytalanságok a Szavazófülkékben


Bagó Zoltán és csapata több bizonyítékot is felmutatott a választási bizottságnak, melyek szerint szabálytalanságok történtek a szavazás során. Az egyik legkirívóbb eset, hogy egy borítékban két szavazólapot is találtak, mindkettőn érvényes szavazattal Filvig Géza mellett. Emellett számos olyan eset is történt, amikor írni-olvasni nem tudó szavazóknak kizárólag a szavazatszámláló bizottság elnöke nyújtott segítséget, ami lehetőséget teremtett a választói akarat befolyásolására. - számolt be róla az átlátszo

Tömeges Szavazás a Fülkékben

Többször előfordult, hogy egyszerre három-négy ember is tartózkodott egy szavazófülkében, ami szintén ellentétes a választási törvénnyel. Az ilyen esetek könnyen lehetőséget adnak a szavazatok manipulálására és a választói akarat befolyásolására.

Aktivista Kampánytevékenység

Ifj. Dr. Simon Zoltán, a Fidesz-KDNP helyi választási bizottsági tagja, a választások napján felesége, egy fideszes aktivista segítségével mozgósította a választókat. Ezt videófelvételekkel is bizonyították Bagóék. Az ilyen tevékenység összeegyeztethetetlen a választási bizottsági tagsággal, mivel a pártatlanságot és a választások tisztaságát veszélyezteti.

Szavazatszámolási Anomáliák

A szavazatszámlálás során több furcsaság is előfordult. Egyes esetekben eggyel több szavazólapot találtak, mint ahány szavazó megjelent. Ezen kívül a szavazatszámláló bizottság egyik tagja telefonon értesítette Bagó Istvánt, a Fidesz-KDNP jelöltjét a nem hivatalos eredményekről, aki ordítva utasította őket további szavazatok keresésére.

Követelések és Reakciók


Bagó Zoltán és csapata a fent említett visszaélések miatt a szavazatok megsemmisítését és új polgármesterválasztás kiírását követelik. A választási bizottság jelenleg vizsgálja az ügyet, és döntésük komoly hatással lehet a kalocsai politikai jövőre.

Összegzés

A kalocsai polgármesteri választás komoly kérdéseket vetett fel a választások tisztaságát és integritását illetően. A választási bizottság döntése alapvető fontosságú lesz a város demokratikus működésének biztosításában, és megmutatja, hogy mennyire képesek megvédeni a választások tisztaságát és a választói akaratot.

Címlapkép: Orbán Viktor és Filvig Géza, Kalocsa fideszes polgármestere 2024. június 6-án, a Kalocsa-Paks Duna-híd átadásán (fotó: Filvig/Facebook)