Itt az új adócsomag tervezet – mindenki pénztárcáját érinti he elfogadják

Új Adócsomagot Adott Ki a Pénzügyminisztérium: Jelentős Változások és Különadók Átírása

A Pénzügyminisztérium nemrég kiadta legújabb őszi adócsomagjának tervezetét, amely számos területen hoz változásokat. A legfontosabb módosítások közé tartozik a családi adókedvezmények jelentős emelése, az egyéni vállalkozók és mezőgazdasági őstermelők adózási szabályainak változtatása, valamint az extraprofit adó szabályainak átdolgozása. Az új csomag az adóhatóság (NAV) hatáskörében is jelentős átalakításokat eszközölne, továbbá a fenntarthatósági jelentések területén is új irányelveket vezet be.

Családi Adókedvezmény Duplázása

Az egyik legnagyobb változás a családi adókedvezmény terén történik. Az új szabályok alapján a kedvezmények összege jelentősen emelkedik:

- Egy eltartott esetén: 133 340 Ft/hó
- Két eltartott esetén: 266 660 Ft/hó
- Három vagy több eltartott esetén: 440 000 Ft/hó

Amennyiben az eltartott tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos, ez az összeg további 133 340 forinttal nő. A hatástanulmányok szerint 2025-2028 között ez összesen 902 milliárd forint terhet jelent majd a költségvetésnek.

Egyéni Vállalkozók és Őstermelők Adózása

Az egyéni vállalkozók és mezőgazdasági őstermelők számára változik a költséghányad, amely az adóalap kiszámításakor levonható. Például a kiskereskedelmi tevékenységet folytató vállalkozók és mezőgazdasági őstermelők 90%-os költséghányadot alkalmazhatnak.

Új Szabályok a Fizetővendéglátók Számára

Az ingatlanokkal foglalkozó fizetővendéglátók számára új adózási lehetőséget vezetnek be. Legfeljebb három ingatlan esetén tételes átalányadózást választhatnak, amennyiben ezek az ingatlanok a magánszálláshelyek közé tartoznak.

Műemlékingatlanok Adómentessége

Új szabályozás született a műemlékingatlanok értékesítéséből származó jövedelem adómentességéről. A kulturális örökség védelméért felelős miniszter rendeletben állapítja meg az adómentesség pontos feltételeit.

Extraprofitadó Átírása

A 2022-ben bevezetett extraprofitadó bizonyos részeit eltörlik. A tervezet szerint a Posta Elszámoló Központot működtető intézmények által kezdeményezett készpénzbefizetések esetén az adóterhet 20 ezer forintot meghaladó összegekre vetnék ki. Továbbá, megszüntetik a veszélyhelyzet alatt bevezetett szociális hozzájárulási adó speciális szabályait is.

A NAV Hatáskörének Változásai

Az adóhatóság működését érintő változások középpontjában a fizetési kedvezmények és a vámügyi eljárások állnak. A nagy összegű, 1 milliárd forintot meghaladó fizetési kedvezmények elbírálását a Központi Irányítás veszi át. Ezen felül a NAV új feladatokat kap a közúti áruszállítás és a fémkereskedelem ellenőrzése terén.

Vámügyi Eljárások és Fenntarthatósági Jelentések

A vámeljárások szigorításra kerülnek, különös figyelemmel a közlekedési eszközök kezelésére, amelyek rendvédelmi szervekhez kerülhetnek értékesítés helyett. Az új fenntarthatósági jelentési szabályok szigorítják a könyvvizsgálók ellenőrzését, és biztosítják a pénzügyi átláthatóságot.

Következtetés

Az új adócsomag jelentős változásokat hoz, amelyek érintik a családokat, vállalkozásokat és a fenntarthatóságra törekvő cégeket egyaránt. Az intézkedések célja a pénzügyi stabilitás és a gazdasági növekedés támogatása, miközben új adózási lehetőségeket és könnyítéseket vezetnek be.