Itt a nyugdíj szégyenlista: szinte az összes EU-s országban több pénz jár, mint itthon

Nyugdíj: szinte az összes EU-s országban több pénz jár, mint itthon

Feleannyi dolgot sem tud venni a pénzéből egy magyar nyugdíjas, mint egy átlagos EU-ban élő.

Mi történt? 208 ezer forintra emelkedett a magyar átlagnyugdíj tavalyra, de euróban számolva az EU 27 tagállama közül ezzel csak a 24. helyen vagyunk, írja a Telex a Gazdaságkutató Zrt. friss elemzése alapján. Vásárlóerő-paritáson mérve a magyar nyugdíjak az európai uniós átlag 45 százalékát tették ki,

azaz feleannyi dolgot sem tud venni a pénzéből egy magyar nyugdíjas, mint egy átlagos EU-ban élő.

Kontextus. 2004-ben az átlagnyugdíj 61 ezer forint volt, a 241 százalékos nominális növekedés nagy részét megette az infláció, de ez így is 43 százalékos emelkedésnek számított a nyugdíjak reálértékében. A meglepően nagy emelkedés oka a nyugdíjasok cserélődése volt: a frissen a rendszerbe belépők már magasabb nyugdíjakat hoztak magukkal, az évek során sokan elhaláloztak azok közül, akik még a korábbi, alacsonyabb nyugdíjakban részesedtek. Emellett megjelentek az olyan új formák is, mint a nyugdíjprémium és a tizenharmadik havi nyugdíjak ki- és bevezetése.

Mi a helyzet a régióban? A csehektől évről évre egyre jobban leszakadunk, de megelőznek minket a lengyelek és a szlovákok is. Nyugdíj tekintetében Horvátország, Bulgária és Románia állt mögöttünk 2021-ben.