Irgalmatlan vagyonátmentésbe kezdett Matolcsy fia és annak üzleti köre, volt jegybanki ingatlanok is érintettek

A Válasz Online arról írt, hogy jegybank elnök fia, Matolcsy Ádám az üzleti körével együtt elkezdte külföldre csoportosítani a vagyonát, a portál szerint amiatt, mert 2025-ben Matolcsy Györgynek megszűnik a mandátuma a Magyar Nemzeti Banknál.

A portál felidézte, a kormány és Matolcsy György a felszínen évek óta mardossa egymást, de az MNB ingatlankiszervezési gyakorlata továbbra is zavartalanul folyik - szemlézte az Index a cikket. Az MNB-alapítványok vagyonkezelője, az Optima Zrt. még 2020-ban vásárolta meg a közép-európai térség egyik meghatározó ingatlanvállalatának, a varsói tőzsdén is jegyzett Globe Trade Centre (GTC) többségi tulajdonrészét. Mint írták, ezzel az MNB közvetve regionális ingatlanpiaci szereplő lett, és ezután "az MNB magyar és lengyel leágazásai közötti (szürke) zónában különös adásvétel-sorozatok indultak, melynek haszonélvezői privát érdekeltségek lettek”.

A Válasz online szerint ebben a konstrukcióban a Matolcsy Ádám és barátja, Száraz István nevével fémjelzett üzleti kör óriási vagyonátmentésbe kezdett az utóbbi egy-két évben. Szerintük ennek az lehet az oka, hogy Matolcsy Györgynek 11 hónap múlva lejár a mandátuma a Magyar Nemzeti Bank élén.

Írnak arról is, hogy a GTC Group eddig bő 107 millió eurót, vagyis közel 42 milliárd forintot fizetett a Matolcsy Ádám – Száraz István-kör által kezelt tíz ingatlanért. A GTC ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy a – Száraz Istvánhoz köthető – Quartz Befektetési Alapkezelővel nincs semmilyen kapcsolatuk, „nem alakult ki állandó felvásárlói viszony”, viszont az ügyletekből pont ennek ellenkezője világlik ki. Megjegyezték, hogy az összefonódásra indirekt bizonyíték lehet az is, hogy az egyébként Londonban élő Száraz István 2022-ben egy angliai faluban, Laddingfordban alapított egy társaságot – és pont ugyanekkor, ugyanebben a kis faluban hozott létre a GTC is egy saját leányvállalatot (ráadásul mindkét cég ugyanazt a helyi adótanácsadó szakembert vonta be igazgatónak).