Honvédségi védelmet kaphat Tiborcz István

Az új kormányrendelet kiterjeszti a vezérkari főnök hatáskörét sógorokra és apósokra is.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló eddigi jogszabály azt mondta, hogy a vezérkari főnök egyes felső vezetők „házas- vagy élettársa és gyermeke részére biztosítja a Honvédségnek a felkészített erőkkel védett személyek személykísérésében való részvételéhez szükséges személyi és technikai feltételeket”. Az érintett vezetők a köztársasági elnök, az Országgyűlés elnöke, a miniszterelnök, a miniszterek, a miniszterelnök politikai igazgatója (Orbán Balázs), a miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadója (ez néhány napja Biró Marcell), az államtitkárok és a kormánybiztosok. Összesen több tucat ember.

A csütörtök esti Magyar Közlönyben megjelent 63. számú rendelet ezt kiterjeszti a Polgári törvénykönyv szerinti hozzátartozókra, akik közé tartoznak a szülők, testvérek, „az egyeneságbeli rokon házastársa, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére, és a testvér házastársa”, vagyis például sógorok, vők és menyek, apósok és anyósok. Sőt vonatkozik a rendelet a felsorolt vezetők „által kijelölt közreműködőre” is.


A rendelet péntektől hatályos, de hogy a gyakorlatban mit jelent, az csak ezután fog kiderülni.

Frissítés: Cikkünk megjelenése után a Magyar Honvédség közleményt adott ki, mely szerint “a csütörtökön megjelent kormányrendeletmódosítás egyszerű jogtechnikai módosítás, nem jelenti sem a védett személyek számának, vagy azzal kapcsolatban a Honvédség feladatainak bővítését sem”. Azt viszont nem cáfolták, hogy Tiborcz István kaphatna ilyen védelmet.