Hogyan tovább? - Meggondolta magát Erdogan és Orbán Viktor ellen fordult

A magyar miniszterelnök nagy barátja máshogy látja a NATO-t és az EU-t

Törökország úgy döntött, mégsem ragaszkodik ahhoz, hogy nem EU-s főtitkára legyen a NATO-nak. A leköszönő holland kormányfő isztambuli látogatása után feltehetően Recep Tayyip Erdogan török elnök is támogatja a NATO élére Mark Rutte kinevezését – írja a Bloombergre hivatkozva a mandiner.hu. Törökország döntése után valószínűleg Klaus Johannis román államfő is támogatja majd Rutte főtitkári megválasztását. Így már csak két ország, Magyarország és Szlovákia állna a holland politikus útjában.


Korábban ez a négy ország ellenezte Rutte kinevezésre különféle okokból. A magyar kormánynak például az volt a kifogása, hogy Rutte uniós szövetségesként térdre akarta kényszeríteni az országot. Szijjártó Péter külügyminiszter jelezte is, hogy ideje lenne, ha ebből a régióból választanának új főtitkárt, ha már a szomszédunkban dúl az orosz-ukrán háború.

Erdogan sokáig ellenállt, ám sajtóhírek szerint Rutte meggyőzte őt. Így Orbán Viktor nagy barátja, a török elnök szembekerült a magyar minisztrelnökkel.