Hivatalos: mától Kína garantálja hazánk biztonságát - Orbán védelmi megállapodást kötött velük

### Kína és Magyarország: Biztonsági Együttműködés 75 Éves Diplomáciai Kapcsolatokban

Az elmúlt évszázadok során kialakult és fejlődött Kína és Magyarország közötti diplomáciai kapcsolatok egy újabb mérföldkőhöz érkeztek: idén ünneplik 75. évfordulójukat. E jeles alkalomból pénteken rendészeti csúcstalálkozót tartottak Budapesten, melynek során Vang Hsziao-hung, Kína közbiztonsági minisztere és Pintér Sándor belügyminiszter tárgyaltak. A találkozón kifejezésre jutott az a közös elkötelezettség, hogy tovább mélyítsék a két ország biztonsági együttműködését.

A Belügyminisztérium közleménye hangsúlyozta, hogy a biztonság és a stabilitás kiemelt fontosságúak a két ország közötti átfogó stratégiai együttműködésben. Ez a találkozó azonban nem csupán a rendészeti területet érintette: Vang Hsziao-hung kínai miniszterelnök is tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel, ahol Kína felajánlotta támogatását a közbiztonsági kérdésekben, hangsúlyozva a stratégiai partneri viszonyt.

Vang úgy véli, hogy a biztonsági együttműködés új mérföldkő lehet a kétoldalú kapcsolatokban, különös tekintettel a bűnüldözési kapacitások fejlesztésére és a közös biztonsági kihívások kezelésére. Az aláírt dokumentumok részleteit egyelőre nem hozták nyilvánosságra, azonban a találkozó jelezte a két ország szándékát a még szorosabb együttműködésre a jövőben.

A Pekinggel való védelmi megállapodás egyik motivációja, hogy Magyarország csökkentse függőségét a Nyugattól, és kiterjessze kapcsolatait Kelet felé. A kínai állami média szerint ez a megállapodás a globális béke és stabilitás egyik fontos eleme, ami lehetőséget teremt Kína számára a beavatkozásra az európai ügyekbe. Magyarország, amely már többször is eltért az EU közös álláspontjától Kínával kapcsolatban, így tovább erősítheti kapcsolatait a világ második legnagyobb gazdaságával.

Ez a találkozó és a kapcsolódó megállapodások nem csupán az együttműködés új szakaszát jelentik Kína és Magyarország között, hanem azt is bizonyítják, hogy a két ország elkötelezett a kölcsönös biztonság és stabilitás mellett, miközben új lehetőségeket keresnek a stratégiai partnerségük továbbfejlesztésére. - számolt be róla a reuters és a vg.hu



A cikk aljára értél