Hivatalos: kiderült mennyire emelte a kormány az határon túli magyarok oktatási támogatását - százezres tétel fejenként

Az ukrajnai konfliktus kirobbanása óta nem csupán a magyar kormány és Magyarország, hanem az egész összmagyarság szolidaritást mutat a kárpátaljai magyar közösség iránt - emelte ki Panyi Miklós, a Miniszterelnökség politikai és stratégiai államtitkára szombaton Sátoraljaújhelyen, ahol a Rákóczi Szövetség táborában résztvevő családokhoz intézett üdvözletét.

Panyi Miklós hangsúlyozta, hogy kormányzati szervek, önkormányzatok, segélyszervezetek és egyházak Magyarország határain belül és kívül is összefogtak annak érdekében, hogy a kárpátaljai magyarságot segítsék. Az államtitkár reményét fejezte ki, hogy ez az összefogás érezhető a kárpátaljai magyar közösség számára is. Kiemelte, hogy a magyar kormány minden támogatást megad Kárpátaljának és ott élő magyar közösségének, legyen szó oktatási intézmények finanszírozásáról, bértámogatásról, egyházi támogatásról, civil szervezetek kiadásairól, vagy humanitárius tevékenységekre szánt támogatásokról.

Az államtitkár rámutatott arra, hogy a kormány a magyar családok közvetlen segítésére is összpontosít, példaként emelve az oktatási-nevelési támogatás emelését százezer forintra. Panyi Miklós kiemelte a helyi közösségek megtartó erejének és olyan szervezetek fontosságának hangsúlyozását, mint a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete. Hozzátette, hogy a pénzügyi segítség mellett a lelki támogatásra is szükség van a helyi közösségekben.


Az államtitkár kiemelte, a magyar családok közvetlen segítésére is igyekszik gondot fordítani a kormány, hiszen - mint mondta - az oktatási-nevelési támogatást százezer forintra emelte


Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke beszámolt arról, hogy kétszáz szülő és gyermek érkezett pénteken Kárpátaljáról a sátoraljaújhelyi táborba, melynek célja, hogy a résztvevők kiszakadjanak a háború hétköznapjaiból. Rámutatott arra, hogy a szervezet tervei között számos program szerepel, amelyek a magyar fiatalokat célozzák meg. Csáky Csongor elmondta, hogy január és február folyamán a Rákóczi Szövetség fókuszál a Kárpátalján élők további segítésére és az iskolaválasztás támogatására. Emellett január 15-től több száz fiatalt várnak a táborba, hogy segítsenek nekik kiszakadni az otthoni hétköznapokból.