Hivatalos: jönnek a kötelező szűrővizsgálatok, senki sem menekülhet

Kötelező Szűrővizsgálatok Bevezetése Magyarországon a Súlyos Betegségek Korai Felismerése Érdekében

Az utolsó parlamenti ülésnapon elfogadott salátatörvény jelentős változtatásokat hozott az egészségbiztosítási jogszabályokban. Az új törvény értelmében kötelezővé válik a méhnyakszűrés, az emlőszűrés, valamint a vastagbél- és végbélszűrés elvégzése a megfelelő korosztályok számára. Az economx.hu összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat a változásokról.

Kötelező Szűrővizsgálatok Részletei

Az új szabályozás alapján az alábbi szűrővizsgálatok válnak kötelezővé:

1. Méhnyakszűrés:
- Korosztály: 25 és 65 év között.
- Gyakoriság: Háromévenként, ha az előző szűrővizsgálat negatív eredményt mutatott.
- Cél: A méhnyakelváltozások sejtvizsgálata (citológia) révén a méhnyakrák korai felismerése.

2. Emlőszűrés:
- Korosztály: 45 és 65 év között.
- Gyakoriság: Kétévenként.
- Módszer: Az emlő lágyrész röntgenvizsgálata (mammográfia).
- Cél: Az emlőrák korai diagnosztizálása.

3. Vastagbél- és végbélszűrés:
- Korosztály: 50 és 70 év között.
- Gyakoriság: Kétévenként.
- Cél: A vastagbél- és végbélrák korai felismerése.

A Változtatások Célja

Az új szabályozás elsődleges célja, hogy a súlyos betegségeket időben felismerjék. A korai diagnózis jelentősen növeli a gyógyulás esélyeit, valamint csökkenti a kezelés költségeit. Az időben történő felismerés és kezelés a páciensek életminőségét is javítja, hosszabb és egészségesebb életet biztosítva számukra.

Az Új Szabályozás Hatályba Lépése

Az új szabályozás 2025. január 1-jén lép hatályba. A törvény előírja, hogy a meghatározott évenkénti szűrővizsgálatok elvégzése kötelező. Ha a kötelezettséget a kötelezett vagy a törvényes képviselő nem teljesíti, az egészségügyi államigazgatási szerv határozattal rendeli el a szűrővizsgálatot, ami azonnal végrehajthatóvá válik.

Batthyány-Strattmann László Alapítvány Létrehozása

A törvénymódosítás létrehozza a Batthyány-Strattmann László Alapítványt is. Az alapítvány célja, hogy támogatást nyújtson azoknak a biztosítottaknak, akik szakmailag elfogadott, de társadalombiztosítási támogatással nem rendelhető gyógyszereket és gyógyászati segédeszközöket igényelnek. A támogatást méltányossági alapon lehet igényelni.

Összegzés

A kötelező szűrővizsgálatok bevezetése fontos lépés a magyar egészségügyben, amely lehetővé teszi a súlyos betegségek korai felismerését és kezelését. Az új szabályozás nemcsak a páciensek egészségét védi, hanem hosszú távon a kezelés költségeit is csökkenti, hozzájárulva ezzel az egészségügyi rendszer hatékonyságának növeléséhez. Az új alapítvány pedig további támogatást nyújt azoknak, akik speciális orvosi ellátást igényelnek, de azt társadalombiztosítási támogatással nem tudják fedezni.