Hihetetlen: Orbán aláírta, kínai rendőrök is járőrözhetnek majd Magyarországon

Orbán Viktor kormánya kifejezetten támogatja a kínai beruházásokat, mint ellensúlyt az Európai Unióhoz képest. Ez azért is meglepő, mert Magyarország EU- és NATO-tag, és szokatlan lenne, hogy egy ilyen ország biztonsági megállapodást kössön Kínával, különösen a kínai Kommunista Párttal.

Azonban Orbán Viktor populista vezetőként mégis ezt tette, aláírva egy megállapodást a kínai közbiztonsági miniszterrel, amely szerint közös járőrök dolgoznak majd Magyarországon. A megállapodás teljes szövege nem nyilvános, de úgy tűnik, hogy Szerbia és Kína közötti modellt követi, ahol egyenruhás kínai rendőrök és szerb társaik közösen ellenőrzik azokat a helyeket, ahol sok kínai turista és üzletember fordul meg. - számolt be róla a nyugat.hu

Más európai országok is próbálkoztak hasonló megállapodásokkal, például Olaszország, ahol a legnagyobb kínai közösség él Európában. Az olaszok azonban ezt leállították, amikor kiderült, hogy titkos kínai rendőri hálózat működik a kontinensen, és nyomást gyakorol az emigráns kínaiakra. Magyarországon is voltak hasonló esetek, de az Orbán-kormány úgy tűnik, hogy túllépett rajtuk, és továbbra is támogatja a kínai befektetéseket és együttműködést.