Hasznos idiótának nevezték Orbánt nyilvánosan külföldi diplomaták - elegük van a fontoskodásból

Brüsszel gyorsan belefáradt Orbán diplomáciai manővereibe

Orbán Viktor magyar miniszterelnök mindössze tíz nap alatt éles bírálatok kereszttüzébe került az Európai Unióban, miután titokban több diplomáciai látogatást tett, és békemissziót hirdetett meg.

Kijev és Moszkva: Első állomások a kritikák sorában

Orbán először Kijevbe látogatott, ahol találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Zelenszkij kijelentette, hogy Orbán békemissziója nem lehet hatékony, mivel csak nagyhatalmak, mint az Egyesült Államok, Kína vagy az Európai Unió tudják betölteni a közvetítő szerepét az orosz-ukrán konfliktusban. Orbán ezt követően titokban Moszkvába utazott, hogy találkozzon Vlagyimir Putyinnal. Ez az út is nagy felháborodást váltott ki: a cseh külügyminiszter „hasznos idiótának” nevezte a magyar miniszterelnököt, míg egy osztrák liberális EP-képviselő egyszerűen bohócnak titulálta.

Kína: A harmadik állomás

A magyar miniszterelnök hétfő hajnalban Pekingbe érkezett, ahol találkozott a kínai elnökkel. Ez az esemény az Egyesült Államok aggodalmát is kiváltotta. John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője szerint a találkozó nem volt produktív, és Orbán tevékenysége aggasztó.

Az uniós reakció

Orbán Viktor a Politico hírlevelében úgy nyilatkozott, hogy minden találkozó után beszámol az EU vezetőinek, és javaslatokat tesz a további lépésekre. „Igyekszem a lehető legszerényebb lenni egy 10 milliós lakosságú ország miniszterelnökeként” – mondta. Az uniós diplomaták azonban szkeptikusak, és úgy vélik, hogy Orbán csak a saját érdekeit próbálja előmozdítani a soros elnöki tisztség segítségével. A tervek szerint az ügy a szerdai nagyköveti értekezleten is napirendre kerül.

Diplomáciai vihar

Az egyik uniós diplomata a Politico-nak nyilatkozva megjegyezte: „Elképesztő az a gyorsaság, amellyel ezt a trollkodást végzi.” Egy másik diplomata, utalva Orbán pekingi és moszkvai útjaira, úgy fogalmazott: „Lenini kifejezéssel élve Orbán hasznos idiótaként viselkedik az EU egységének aláásását illetően.”

A jövő kérdései

A diplomaták szerdai ülésén napirendre kerül Orbán hintapolitikája. Többen szeretnék a magyar miniszterelnököt megfékezni, mielőtt súlyos károkat okozna, és mielőtt drasztikusabb intézkedésekhez kellene folyamodni. Az egyik lehetséges intézkedés akár a soros elnökség megszakítása is lehetne, amit a Német Marshall Alap vezető munkatársa, Hegedűs Dániel vetett fel. Egy uniós diplomata szerint azonban egyelőre még nem lehet ilyen szélsőséges intézkedésekről beszélni.

Politikai reakciók

A Renew Europe képviselőcsoport elnöke, Valerie Hayer szerint az Európai Tanács elnökének, Charles Michelnek világosan jeleznie kellene Orbánnak, hogy bárkivel az Európai Unión kívül csak a saját nevében beszélhet, és soha nem képviselheti az EU-t. Hayer Orbán oroszországi útját „biztonsági kockázatnak és szégyennek” nevezte. A magyar állandó képviselet azonban visszautasította ezeket a támadásokat.

Orbán diplomáciai lépései tehát nemcsak Magyarországon, hanem az egész EU-ban nagy port kavartak, és a következő hetekben valószínűleg továbbra is heves viták tárgyát képezik majd.