Gulyás Gergely: „Magyar Péter ennyire nem hülye...”

„Magyar Péter közéleti szerepvállalásához semmi közöm nincs. Ezt csak annyiban sajnálom, hogyha lett volna, akkor belátható időn belül a jobboldalon mindenki nagyon hálás lenne nekem” – ez a rejtélyes mondat hangzott el a két héttel ezelőtti kormányinfón Gulyás Gergelytől, amikor Magyar Péterrel, egykori barátjával kapcsolatban kapott kérdést. A csütörtöki kormányinfón újra felmerült a téma, bár a Miniszterelnökséget vezető miniszter szavai után továbbra is maradt kérdés.

Gulyás Gergely magyarázata szerint érdemes „néhány hetet várni vagy esetleg két évet” és mindenki látni fogja, hogy ami történik, az egy baloldali probléma, egy baloldali harc. Ez őket, mármint a Fideszt nem érinti, legfeljebb kedvezően, akiket pedig érint, azokat a legkevésbé sem tudja sajnálni. Arra a kérdésre, hogy akkor mit jelent a mondatában, hogy valaki hálás lesz neki, a miniszter csak annyit mondott, hogy a hála az irónia része volt.

Magyar Péter az ominózus mondatot még korábban fenyegetésként értelmezte, de hosszasan nem kezdte felfejteni, hogy mire vonatkozhat. Gulyás Gergely szerint ugyanakkor „Magyar Péter ennyire nem hülye, értette ő azt”.

Felmerült az is kérdésként, hogy vajon Magyar Péter mióta baloldali – ezt mondta korábban Orbán Viktor is róla –, hiszen korábban még a NER részeként volt számon tartva. Gulyás Gergely szerint ugyanakkor már nagyon régen is baloldali volt, azt állította, hogy a '90-es években az SZDSZ-szel szimpatizált. Utána „volt egy másik korszaka”, majd most megint egy új korszak. Az általa megtartott demonstrációkon Gulyás Gergely is elismerte, hogy több tízezren voltak, hiszen „van egy olyan, elsősorban budapesti tömeg, több tízezer ember, akik ha úgy látják, hogy a kormánnyal szemben van lehetőség tüntetni, akkor megteszik”. Arra a felvetésre, hogy a vidéki rendezvényein is sokan van, a miniszter csak annyit mondott, hogy ilyen a választási kampány.

Magyar Péter jelenleg országjáráson van, a közösségi oldalán közvetíti is a különféle állomásokon zajló rendezvényét. Orbán Viktor is országjárásra indult, igaz, titokban, hiszen előzetesen nem lehet tudni, hogy merre megy. Gulyás Gergely szerint ezek a kampányesemények „van amikor nyilvánosak, van amikor nem”. Mindenesetre szerinte Orbán Viktor olyan mértékben nem titkolta eddig a jelenlétét, hogy az utcán sétált, bement egy kávézóba, vagyis „sokaknak lesz lehetősége a miniszterelnökkel ilyen kötetlenül találkozni”.