Friss felmérés: Orbán Viktor nyakában liheg a Tisza Párt

Mi történt a választások után? Magyar Péter ott liheg Orbán Viktorék nyakán

2024 júniusában jelentős változások történtek a magyar politikai térképen. Az IDEA Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása szerint a választások utáni hónapokban négy párt érte el a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt: a kormánypártok (Fidesz-KDNP), Magyar Péter TISZA Pártja, a Demokratikus Koalíció (DK) és a Mi Hazánk Mozgalom.

Az év eleje óta a Fidesz-KDNP támogatottsága stabilizálódott, és az elmúlt időszakban még növekedett is. Június végén a teljes népesség 30 százaléka támogatta a kormánypártokat, ami a biztos szavazók körében 41 százalékot jelentett volna egy parlamenti választáson. Ezzel szemben a TISZA Párt támogatottsága a teljes népességben 23 százalék, a biztos szavazók körében pedig 32 százalék volt, így egyértelműen a második legerősebb politikai erővé vált.

A Demokratikus Koalíció támogatottsága a teljes népességben 7 százalékot ért el, míg a biztos szavazók körében 8 százalékot. A Mi Hazánk Mozgalom népszerűsége hasonlóan alakult, a teljes népességben 5 százalékos, a biztos szavazók körében pedig 6 százalékos támogatottsággal.

A választási eredmények és az európai parlamenti választások kampánya jelentősen befolyásolták a szavazók gondolkodását. A kegyelmi botrány, Magyar Péter feltűnése és a TISZA Párt megerősödése mind hozzájárultak ahhoz, hogy a politikai erőviszonyok megváltozzanak Magyarországon.

Az IDEA Intézet június 19. és 27. között készített reprezentatív felmérése szerint, ha most vasárnap tartanának országgyűlési választásokat, a jogosultak 66 százaléka adná le szavazatát. Ez a magas részvételi arány is azt mutatja, hogy a választók aktívan követik az aktuális politikai eseményeket, és készek részt venni a demokratikus folyamatokban.

A választások utáni időszakban a Fidesz-KDNP és a TISZA Párt közötti verseny kiéleződött, Magyar Péter pártja egyre nagyobb támogatottságot élvez. Ezzel párhuzamosan a hagyományosan nagyobb pártok, mint a Jobbik és az MSZP, visszaszorultak, támogatottságuk a teljes népességben az 1 százalékos szintet sem éri el. A Párbeszéd és az LMP támogatottsága még a biztos szavazók körében is 1 százalék alatt maradt.

Összességében elmondható, hogy a 2024-es választások után a magyar belpolitikai erőviszonyok jelentősen megváltoztak. Magyar Péter és a TISZA Párt megjelenése új dinamizmust hozott a politikai palettára, és komoly kihívást jelent a kormánypártok számára. A következő hónapokban érdekes lesz figyelni, hogyan alakul tovább a politikai verseny, és milyen stratégiákkal próbálják majd megőrizni vagy növelni támogatottságukat a pártok.