Fidesz államtitkár: Méltán lehetünk büszkék a magyar kormány családpolitikai eredményeire

Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a 13. Esküvő kiállítás megnyitóján beszélt a magyar kormány családpolitikai eredményeiről és céljairól.

Először is, hangsúlyozta a kormány elkötelezettségét abban, hogy segítse a házasságok létrejöttét Magyarországon, és ezáltal a családok boldogulását. Azt mondta, hogy a magyar állam olyan eszközöket kínál, amelyek elősegítik a házasságkötést és megkönnyítik a gyermekvállalást.

Az államtitkár rámutatott arra, hogy a bevezetett családpolitikai intézkedéseknek köszönhetően jelenleg a Magyarországon született gyermekek háromnegyede házasságból születik, ami korábban csak mintegy 59 százalék volt.

Ezen kívül kiemelte, hogy a gyermekvédelmi intézkedések eredményeként a gyermekvédelem alá tartozó gyermekek 98 százaléka házaspárokhoz kerül, és a válások száma hat évtizedes mélypontra csökkent.

Az államtitkár továbbá említette, hogy az első házasok kedvezményét több mint 337 ezer házaspár igényelte 2015 és 2022 között, ami összesen több mint 23 milliárd forintos összeget tesz ki.

Végül Vitályos Eszter rámutatott arra, hogy az Esküvő kiállítás nem csupán hagyományos esemény, hanem a házasság fontosságának és támogatásának szimbóluma. Emellett emlékeztetett a Magyar Nemzeti Múzeumban megrendezett "Magyar menyasszony" című kiállításra, ahol további inspirációkat és ötleteket lehet meríteni a házassággal kapcsolatos történetekből.

Végül ismertette a CEWES (Central European Wedding Show) rendezvény történetét és részleteit, amelynek célja az esküvőre készülők támogatása és inspirálása.