Felgyújtotta magát egy férfi Donald Trump tárgyalása közben a bíróság előtti parkban

Egy fiatal férfi felgyújtotta magát New Yorkban, Donald Trump volt amerikai elnök tárgyalása közben a bíróság előtti parkban.

A beszámolók szerint a férfi először színes röplapokat dobált a levegőbe, majd leöntötte magát folyadékkal és felgyújtotta magát. A nagy számban közelben lévő rendőrök odarohantak hozzá és tűzoltókészülékért kiáltoztak.


A férfit hordágyon vitték el, a teste nagyon megégett. Egyelőre nem tisztázott, hogy mi volt az indítéka. A New York-i rendőrség nyomozást indított az ügyben, és egyelőre annyit közölt, hogy a férfit kritikus állapotban szállították kórházba.

Egy szemtanú azt közölte, hogy a magát felgyújtó férfi egész héten a bíróságnál tartózkodott.

Alvin Bragg kerületi ügyész azzal vádolja Trumpot, hogy üzleti dokumentumokat hamisított annak érdekében, hogy a 2016-os elnökválasztási kampányára káros információkat és törvénytelen tevékenységeket titkoljon el az amerikai választók elől.

Bragg szerint Trump és csapata a 2016-os kampány során úgynevezett „catch and kill” (elkapni és megölni) módszert alkalmazott, ami azt jelenti, hogy tudatosan dolgoztak azon, hogy felkutassanak, megvásároljanak és eltemessenek a politikust érintő negatív információkat, hogy megelőzzék ezek kiszivárgását, ami ronthatta volna Trump választási esélyeit.

Az ügyész szerint a korábbi elnök „mindent megtett, hogy elrejtse tettét”. Ennek érdekében több tucat hamis bejegyzést tett az üzleti nyilvántartásokba, hogy elrejtse a bűncselekményeket, beleértve az állami és szövetségi választási törvények megsértésére tett kísérleteket.

A 34 vádpont 34 meghamisított üzleti dokumentumot takar, számlákat, csekkeket és számviteli bejegyzéseket. Trump mind a 34 vádpontban ártatlannak vallotta magát.

Az üzleti dokumentumok meghamisítása alapvetően vétségnek számít (az amerikai jogi szaknyelvben: „misdemeanor”), melyet általában pénzbüntetéssel szankcionálnak. Az ügyész azonban bűncselekmény elkövetésével („felony”) vádolja Trumpot, mely esetben már a börtönbüntetés lehetősége is felmerül. Az ügyész szerint ugyanis a korábbi elnök azért hamisított dokumentumokat, hogy egy törvényszegést titkoljon el. Ez pedig már bűncselekménynek minősül. A per fő kérdése az, hogy az ügyész tudja-e ezt bizonyítani is.

Trump a 2016-os választások előtt állítólag két nőnek is fizetett, hogy ne álljanak azzal a nyilvánosság elé, hogy viszonyuk volt vele. Stephanie Clifford, aki Stormy Daniels néven a felnőttfilm-iparban épített karriert, 130 ezer dollárt kapott Trump egykori megbízottjától, Michael Cohentől, hogy írjon alá egy titoktartási megállapodást a Trumppal való találkozásairól. Cohen közvetlenül a választások előtt kapott hitelkeretet a házára, hogy a kifizetést teljesíteni tudja. Karen McDougal, Playboy-modell 150 ezer dollárt kapott, elvileg az élettörténetének jogaiért, de ezzel igazából a hallgatását vették meg.