Ezrével árverezik el a végrehajtók a legszegényebbek házait - volt 10 ezer forintos ház is

Magyarországon ma tömegesen zajlanak az ingatlanárverések végrehajtók által. A folyamat főként a szegényebb településeken élőket érinti, akik az értéktelen ingatlanjaik elárverezésekor alig vagy semmit nem kapnak. Még a korábbi végrehajtók elnökének, Schadl Györgynek a letartóztatása és évek óta tartó beszédek a végrehajtási rendszer reformjáról sem hozott változást.

Egy év alatt több mint 21 ezer ingatlanárverés zajlott le Magyarországon, az ingatlanok összértéke meghaladja a 199 milliárd forintot. Az épületek túlnyomó része 5 millió forintnál kevesebb értékű. A Covid idején az árveréseket szüneteltették, de tavaly szeptemberben újraindultak, és az eltelt év alatt úgy folytatódtak, mintha a leállás nem is történt volna. A végrehajtásokhoz kapcsolódó árveréseknél sikeres és sikertelen liciteket egyaránt figyelembe vettek, de a rendszerbe bekerült az is, ha egy ingatlant sikertelen árverés után másodszor is licitre tűztek.

Az árverésre ítélt ingatlanok kikiáltási árát a végrehajtó vagy az igazságügyi szakértő, illetve a jegyzői értékbizonyítvány alapján határozza meg.

A tanulmány szerint az ingatlanok többsége ötmillió forint alatti értékű, de előfordulnak olyanok is, amelyeknek a kikiáltási ára csak 10 ezer forint. Az árveréseket leginkább a legszegényebb háztartások lakói érintik.


Az árveréseken tapasztalható alacsony keresletet mutatja, hogy a licitek majdnem felében nem érkezik ajánlat az ingatlanokra. A sikeres ajánlatoknak is csak közel fele éri el a kikiáltási árat. Az ilyen alacsony áron történő értékesítés az adósoknak jelentős kárt okoz, mivel elvesztik az ingatlanok becsült értékét.

Az elmúlt 21 ezer végrehajtási ügy közül néhány 1995-ben, mások pedig a 2008-as válság után kezdődtek. A legtöbb azonban az utóbbi években történt, különösen sok 2020-ban és 2021-ben.


Az árverések országos eloszlásában Budapest kiemelkedik, mivel ezer lakosra csak egy árverés jut, és a kikiáltási ár átlagosan 29,8 millió forint. A licitek közel 30 százalékánál érkezik ajánlat a kikiáltási ár felett, ami az országos átlagot meghaladja.

A végrehajtás árverési szakaszában 60 napig lehet licitálni az ingatlanokra. Ha nincs érvényes ajánlat, következik egy második 60 napos árverés. Sikertelen licit esetén kezdődik az ötéves folyamatos árverés. Az árverés mindig a becsült értéken indul, de sikertelen fordulók után annak a felére is le lehet menni. Az elárverezett ingatlanból származó összeget először a végrehajtó kapja meg, majd a végrehajtást kérők követeléseit fizetik ki belőle, és a hátramaradó összeg kerül az ingatlan tulajdonosához.

Nyitókép illusztráció forrás google