Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Petri Sarvamaa, a finn kereszténydemokrata európai parlamenti képviselő aláírásgyűjtésbe kezdett annak érdekében, hogy az uniós kormányok megvonják a szavazati jogot Magyarországtól az Európai Tanácsban. A célja az, hogy az Európai Parlament határozatban kérje az Európai Bizottságot vagy az Európai Tanácsot, hogy vizsgálja meg, sérülnek-e súlyosan és tartósan az uniós értékek Magyarországon. Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen évekkel ezelőtt indított hetes cikkelyes eljárás keretében a kormányok felfüggeszthetik Magyarország uniós jogait, beleértve a szavazati jogát az uniós intézményekben.

Sarvamaa úgy véli, hogy az EU döntéshozatali gépezete Orbán Viktor miatt elakadt, és az egyetlen módja annak, hogy működőképessé tegyék, az, ha megfosztják Orbánt a szavazati jogától. Az akció azt is érzékelteti, hogy mennyire valószínűtlennek tartják Brüsszelben, hogy Orbán Viktor júliustól átmenetileg az Európai Tanács elnöke lesz.


Az Európai Tanács elnöki pozícióval kapcsolatos forgatókönyv felvetésekor a Népszava beszámolói szerint a legtöbb tagállam számára elképzelhetetlen volt, hogy az EU egyik legfontosabb intézményét Orbán Viktor vezesse. A jelenlegi elnök, Charles Michel, aki a választásokon indul, esetleges megválasztása esetén azonban átmenetileg a soros elnökséget ellátó ország vezetője lenne, ami Magyarország esetében Orbán Viktorra vonatkozna.