Európa kifog akadni azon, hogy kinek a társaságában ücsörgött Szijjártó Péter

Szijjártó a békéről tárgyalt a hajókat támadó húszikat és Oroszországot is fegyverekkel támogató Iránban

Szijjártó Péter, a magyar külgazdasági és külügyminiszter az iráni külügyminiszterrel folytatott tárgyalásról számolt be a Facebook-bejegyzésében. A megbeszélés fókusza a Közel-Keleti konfliktus és a globális biztonság volt.

A miniszter szerint egy esetleges front megnyílása Libanon és Izrael között legalább regionális háborúhoz vezethetne, de akár még súlyosabb következményekkel is járhatna. Szijjártó úgy véli, hogy Iránnak kifejezetten nagy szerepe van a konfliktus megelőzésében.

A tények alapján Irán valóban támogatja például a Hamászt, bár miután megtudták, hogy a terrorszervezet októberben támadást intézett Izrael ellen, jelezték, hogy nem kívánnak beszállni a konfliktusba a Hamász oldalán. Emellett támogatják a Houthis nevű szervezetet is, akik november óta rendszeresen támadják a térségben lévő kereskedelmi hajókat. Szövetségeseik közé tartozik továbbá a libanoni Hezbollah is, akikkel Izrael a libanoni határon harcol.

Irán emellett támogatja Oroszországot az Ukrajna ellen indított háborúban. Reuters forrásai szerint több száz ballisztikus rakétát küldtek Oroszországnak, miután tavaly év végén erről megállapodtak. Január óta legalább négy rakétaszállítmány érkezett Oroszországba, és a következő hetekben továbbiakat terveznek küldeni.