Első alkalommal győztek a magyarok: Visszavonta az akkulerakat engedélyét a kormányhivatal

## Sárbogárd megküzdött az akkumulátorokat tároló csarnok ellen: A kormányhivatal visszavonta az engedélyt

A CB Engineering Kft. veszélyeshulladék kereskedelmi engedélyét visszavonta a kormányhivatal, és Sárbogárd városa is lépéseket tett annak érdekében, hogy megakadályozza az akkumulátorok tárolását a lakóházak közelében található csarnokban. Erről tájékoztatta a közönséget Facebook-oldalán Tordai Bence, a Párbeszéd-Zöldek frakcióvezetője.

Az ügyet egy helyi lakos, Orosvári Zsolt tárta fel, aki december óta jelezte a zöldpártnak, hogy a településre kamionokkal hordják a selejtes és el nem adott akkumulátorokat. A Fehér Vármegyei Kormányhivatal február 16-án nyilvánosságra hozta az engedélyt, amely lehetővé tette a CB Engineering számára tízezer tonna veszélyes és nem veszélyes akkuhulladék tárolását a sárbogárdi Árpád úton található csarnokban.

Tordai elmondása szerint a Párbeszéd-Zöldek és helyi civilek együttműködve Jávor Benedekkel és egy szakértői csapattal részletesen feltárták az ügy hátterét, kérdéseket intéztek a hatóságokhoz, a katasztrófavédelemhez, az érintett cégekhez és a városvezetéshez. Emellett büntetőfeljelentést is tettek az ügyben. Tordai az esetet hétfőn a parlamentben is felvetette, és később kiderült, hogy az általa és társai által felvetett aggályoknak volt alapjuk.

A helyi fideszes polgármester, Sükösd Tamás is nyilvánosan beszámolt a fejleményekről, elmondva, hogy semmilyen akkumulátorbontó vagy akkumulátorraktár nem lesz a településen, és veszélyes hulladékot sem fognak ott tárolni. Sükösd kiemelte, hogy ez nem csupán a politikai aktivitás eredménye, hanem a szakmai munka eredménye is, amelyben a város jegyzője és az illetékes kollégák is részt vettek.

A polgármester hozzátette, hogy a jegyző nem jogerős, de előzetesen végrehajtható határozatával megtiltotta a telephely bérlőjének tevékenységét, és bezáratta a telephelyet. Bár a határozat ellen fellebbezési lehetőség van, a tevékenység felfüggesztése azonnal hatályba lépett. Ezzel párhuzamosan a kormányhivatal tájékoztatta az önkormányzatot, hogy a cég korábban kapott hulladék kereskedelmi engedélyét visszavonták, a kérelmező megtévesztő adatszolgáltatása miatt.

A helyi lakosság és az érintett hatóságok együttműködése, valamint a szakszerű jogi intézkedések eredményeképpen sikerült megfékezni egy potenciális környezeti veszélyforrást, és biztosítani a lakosság biztonságát Sárbogárdon.