Előkerült még egy kínos ügy Novák Katalin és Balog Zoltán közös múltjából - kitüntettek egy egyházközségi vezetőt pedig.....

A köztársasági elnök kitüntetett egy egyházi közösség vezetőjét, akit több tízmillió forint nem megfelelő elszámolás miatt kritizáltak.

A Népszava feltárta egy 2021-es könyvvizsgálati jelentést, ami szerint a Kiskunhalasi Református Egyházközség jogosulatlanul felhasznált 62 millió forint állami normatívát. Az összeget egy egyházi fenntartású iskola működtetésére szánták, de helyette az egyházközség működtetésére fordították. Az anyag nem részletezi, hogy a pénz hova tűnt, azonban például Bödecs Pál, az egyházközség vezetője által alapított és vezetett rádió közel 60 millió forintot kapott az egyházközségtől.

A Dunamelléki Református Egyházkerület is értesült a szabálytalanságokról, amelynek vezetője Balog Zoltán volt. Ennek ellenére Novák Katalin, a köztársasági elnök, aki Balog tanácsadójaként is segített, "kimagasló tevékenység elismeréseként" 2023. augusztus 20-án Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést adományozott Bödecs Pálnak.


Fontos megemlíteni, hogy Balog Zoltánnak kulcsszerepe volt a Novák Katalin lemondásához vezető botrányban, bár nem ő terjesztette fel, de ő javasolta elfogadásra K. Endre kegyelmi kérvényét. Bár a püspök egyelőre nem mondott le, tisztségében a református egyház vezetése megerősítette, de péntek délután rendkívüli zsinat dönthet a sorsáról. Ugyanakkor a kormányhoz közel álló média egyre egyértelműbb jelzéseket kap arról, hogy Balognak is "vállalnia kellene a felelősséget" Novák Katalin és Varga Judit példájához hasonlóan.