Előkerült egy pár hónapja bejegyzett, egyetlen főt sem foglalkoztató cég, most százmilliós megbízást kapott

A VáRo-Bau Kft. adta be a nyertes ajánlatot a meghívásos közbeszerzésre, így ez a cég újíthatja fel a Stefánia úti egykori Magyar Földtani Intézet épületét nettó 299 (bruttó 380) millió forintból. A céget alig három hónappal az ajánlattétel előtt jegyezték be, a cégadatbázis szerint egyetlen munkavállalója sincs – írja az Rtl.hu.

Az interneten kutatva olyan telefonszámot és honlapot sem lehet találni, ami a céghez tartozna. A cégadatbázis szerint a VáRo-Bau Kft.-t tavaly november 10-én jegyezték be, az Opten nyilvántartásában a tulajdonos Várpalotai Ronald Gyulánál nincsenek korábbi céges referenciák egy 2021-ben létrehozott egyéni vállalkozást leszámítva.


A Stefánia úti villa 2021-ben a közvagyon jelentős részének alapítványokba való kiszervezése során került az újonnan létrehozott Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságához (SZTFH). A hatóság ugyan költségvetési szerv, de papíron nem a kormány alá tartozik. Vezetőjét Orbán Viktor nevezte ki kilenc évre. 2021. október elsejétől Bíró Marcell vezette a hatóságot, aki korábban a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára volt. Bíró nem sokáig maradt az SZTFH élén, idén március elején új feladatot kapott: ő lett Orbán Viktor nemzetbiztonsági tanácsadója. A kormány egy veszélyhelyzeti rendelettel azt is kijárta, hogy ne kelljen kivárnia a 60 napos felmondási időt.

A Stefánia úti palota úgy került az SZTFH-hoz, hogy 2021-ben a kormány megszüntette a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálatot, annak minden jogát és kötelezettségét, valamint vagyonát átruházták a hivatalra.

Az épület felújítására a közbeszerzést még Bíró elnöksége alatt, idén február elején írták ki. A villa felújítási munkálatai esetében nyílt, nemzeti eljárást alkalmaztak, erre akkor van lehetőség, ha az építési megbízás becsült értéke nem éri el 300 millió forintot. Ekkor öt ajánlattevő közvetlen felhívásával van lehetőség megpályáztatni a munkát, tehát bárki nem jelentkezhet. Az ajánlattételre öt céget kértek fel: a VáRo-Bau Kft.-t, a Nibalis Kft.-t, a Nagy Magasépítő Kft.-t, a Fülöp és Márk Kft.-t és az MPMPG Mérnöki Tanácsadó Kft.-t.

A nyertes ajánlatot végül az akkor éppen négy hónapja létező VáRo-Bau Kft. adta be.

A cég nettó 299 883 935 forintos ajánlata mindössze 116 065 forinttal van a határ alatt.

Azaz bruttó 380,8 millió forintból újíthatják fel a palotát, beleértve egy 5 százalékos tartalékkeretet is.


A közbeszerzéssel kapcsolatban az Rtl.hu kereste dr. Szilva Gábor közbeszerzési szaktanácsadót, akit az eljárásban kapcsolattartóként tüntettek fel, Várpalotai Ronald Gyulát cége elérhetőségén keresztül, illetve a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságát is, de választ egyik helyről sem kaptak.