Elkaszálták Orbánék tervét: nyilvánosságra kell hozniuk a tíz évre titkosított dokumentumokat

A K-Monitor nevű nonprofit szervezet másodfokon pert nyert a Belügyminisztérium ellen, amelyben azt követelték, hogy nyilvánosságra hozzák a Boston Consulting Group (BCG) által készített egészségügyi rendszer-átalakítási tanulmányt. Az eredeti bírósági döntés elutasította a keresetet, azonban másodfokon a K-Monitor győztesként került ki.

A BCG által készített tanulmányt 270 millió forintért vásárolta meg a kormány 2020-ban, és a K-Monitor kikérte a dokumentumot, hogy nyilvánosságra hozza a számos problémával küzdő egészségügyi rendszer átalakításának szempontjait. A nonprofit szervezet hangsúlyozza, hogy a tanulmány nyilvánosságra hozatala fontos lenne, mivel a kormány az egészségügyi átalakítást az orvostársadalom, a szakdolgozók és a betegek bevonása nélkül tervezi.

Az ítélettel a K-Monitor ügyvédje, Molnár Noémi Fanni elmondta, hogy a minisztérium nem indokolta meg, miért kell titkosítani a tanulmányt, így a másodfokú bíróság a nyilvánosság mellett döntött. A jogerős ítélet ellen várhatóan a Belügyminisztérium fellebbezni fog a Kúriánál, és az ügy tavasszal zárulhat le.