Egy több mint 400 millió forintos beruházás Erdélyben: Új bölcsőde tárta ki kapuit a magyar kormány támogatásával

**Új Magyar Katolikus Bölcsőde Nyitotta Meg Kapuit Dél-Erdélyben**

Dél-Erdélyben, Vajdahunyad szórványának közepén, ünnepélyes keretek között nyitotta meg kapuit az új magyar katolikus bölcsőde. Az intézmény, melynek fontos szerepe lesz a határon túli magyar gyermekek anyanyelvének megőrzésében és az identitásuk megerősítésében, a magyar kormány támogatásával valósult meg, mintegy 402 millió forintos beruházással.

Az épület telkét az Erdélyi Ferences Rendtartomány tulajdonában lévő területen alakították ki, melynek használati jogát helyi római katolikus plébánia kapta meg ötven évre. Az új létesítmény nem csupán egy bölcsőde, hanem egy közösségi tér is lesz, ahol a magyar kultúra és identitás ápolását is szolgálja.

Az új bölcsőde modern és kényelmes környezetet biztosít a gyermekeknek és a nevelőknek egyaránt. Az épület 2025 négyzetméteres területen helyezkedik el, melyből 749 négyzetméter hasznos területet foglal magában. Az intézmény két csoport számára nyújt helyet, összesen 20 gyermek részére.

A bölcsőde kialakításánál kiemelt figyelmet fordítottak az oktatási és kényelmi szolgáltatásokra. A létesítményben két-két nappali foglalkoztató terem és hálóterem, fürdőszoba, egészségügyi szoba, konyha, tároló és irodahelyiségek kerültek kialakításra.

Az átadó ünnepségen Potápi Árpád, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára kiemelte az óvodafejlesztési program célját, melynek keretében az új bölcsőde is megépült. Hangsúlyozta, hogy az intézmény nem csupán egy bölcsőde, hanem egy római katolikus közösségi tér is, ahol minden magyarra és családra számítanak.

Az új bölcsőde a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program részeként valósult meg, melynek célja a magyar identitás megerősítése és a magyar közösségek támogatása. Az épületet Kapisztrán Szent Jánosról nevezték el, aki fontos szerepet játszott a magyar történelemben és akinek neve szorosan összefügg a Hunyadi családdal.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a magyar kormány számos közösségi teret újít fel a Kárpát-medencében, melyek között templomok, plébániák és óvodák is szerepelnek. Ezek a beruházások nem csupán a jelenlegi, hanem a jövő generációinak is hosszú távú hasznát szolgálják majd. A bölcsőde átadásán Kerekes László, gyulafehérvári római katolikus segédpüspök és Marton Ferenc, a Vas vármegyei közgyűlés alelnöke is részt vett, akik kiemelték az oktatás és a közösségépítés fontosságát.