Egy magyarul kezdő szinten beszélő férfit neveztek ki miniszteri biztosnak

## Csák János Kulturális Miniszter Nevezett ki Spanyol Származású Miniszteri Biztost a Felsőoktatás Nemzetköziesítéséért

Csák János kulturális miniszter Rodrigo María Ballester Esquiviast nevezte ki két évre a "magyar felsőoktatás és kutatás nemzetköziesítéséért felelős" miniszteri biztossá, amint azt a Magyar Közlönyben olvashatjuk.

Ballester Spanyolországból származik, és öt nyelven folyékonyan beszél, bár a magyart csak kezdő szinten sajátította el. Az Európai Tanulmányok Műhelyét vezeti az MCC-nél, korábban pedig dolgozott Navracsics Tibor EU-s biztos kabinetjében. Miniszteri biztosként a spanyol jogász a helyettes államtitkároknak megfelelő juttatásokra és havi 1,3 millió forintos díjazásra jogosult, munkáját pedig egy háromfős titkárság segíti.

A kinevezett miniszteri biztos feladatai közé tartozik többek között a magyar felsőoktatás nemzetköziesítési stratégiájának megújítása, a részképzést, szakmai gyakorlatot és rövid tanulmányutat biztosító nemzetközi mobilitási programok kiszélesítése és hatékonyságának fokozása, valamint az önköltséges külföldi hallgatók magyar felsőoktatásban való részvételét erősítő megoldások kidolgozása.

Az új miniszteri biztos együtt fog működni a külgazdasági és külügyminiszterrel, a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel és a miniszterelnök politikai igazgatójával.

Érdekességként említendő, hogy Ballester felesége, Ballester-Bólya Boglárka, szintén miniszteri biztos, akit korábban Varga Judit igazságügyi miniszter nevezett ki 2023 januárjától, két évre, és a feladata a 2024-es magyar EU-s elnökség előkészítése volt. Varga Judit azt nyilatkozta, hogy az Európai Parlamentben ismerte meg későbbi férjét.