Titokzatos Ázsiai delegációt fotóztak le Szegeden - a külügyminisztérium tagadja, hogy újabb akkumulátorgyárról lenne szó

Nemrégiben egy rejtélyes ázsiai küldöttség látogatást tett a szegedi egyik külvárosi lakópark melletti területen. A csoport a családi házak mögötti földeken járt körül, és ez felkeltette az emberek kíváncsiságát. Régóta keringenek pletykák arról, hogy Szegedre nagyberuházás érkezik, és egyesek attól tartanak, hogy egy akkumulátorgyár épülhet a közelben. Az önkormányzat és a külügyminisztérium azonban tagadja, hogy ilyenről tárgyalnának. Azonban valami titokzatos mégis folyik a háttérben.

Egy külföldi küldöttség nemrégiben látogatást tett a szegedi Béketelepen, ami egy csendes, családi házas negyed, közel az ELI-ALPS lézerközpontjához. A csoport tagjai a Tóbiás György utca végén található mezőgazdasági területet vizsgálták meg, és úgy tűnt, mintha valamilyen tervezettel rendelkeznének. Amikor az emberek megkérdezték tőlük, hogy miért vannak ott, a csoport tagjai nem válaszoltak, mondván, hogy ez egy titok, és majd meglátjuk, mi épül itt.

A küldöttséget kisbuszokkal szállították, de a helyszínen voltak olyan autók is, amelyeken a Magyar Villamos Művek (MVM), az önkormányzati Szegedi Vízmű Zrt. és a Móra Ferenc Múzeum (MFM) logója látható volt. A helyiek aggódva próbálták kideríteni, hogy lesz-e akkumulátorgyár az utcájuk végén. Az aggodalom nem alaptalan, mivel a kormány korábban bejelentette egy mintegy 300 hektáros ipari park építését ezen a területen.

Az emberek arra kérdezték, hogy lesz-e akkumulátorgyár Szegeden, és ha nem, akkor miért voltak ott a rejtélyes látogatók. A Külgazdasági és Külügyminisztérium, amely felelős a külföldi beruházásokért, azt válaszolta, hogy ha bármilyen beruházásról döntés születik, erről részletes tájékoztatást fognak adni. Azonban hozzátették, hogy jelenleg Szegedről nincsenek tárgyalások az akkumulátorgyárral kapcsolatban.

Az önkormányzat hasonlóan nyilatkozott: nem az akkumulátorgyárról van szó, de folyamatosan tárgyalnak olyan fejlesztési lehetőségekről, amelyek Szeged és környéke számára érdekesek lehetnek.

Továbbá felmerült az is, hogy a nemrégiben átadott fehér-tói villamosenergia-alállomás a tervezett szegedi gyár miatt épült ki nagyobbra. Az MVM Démász szerint az alállomások fejlesztését az egyetem szomszédságában épülő tudományos és ipari negyed, a Science Park, valamint a megújulóenergia-kapacitások bővítése indokolja.

Az MVM-nél arra is rákérdeztünk, hogy miért voltak jelen Béketelepen, ahol a helyiek az autójukat látták. Az MVM azt válaszolta, hogy rendszeresen nyújtanak szakmai támogatást az ipari parki szolgáltatások iránt érdeklődőknek.

A földterülettel kapcsolatban, ahol a delegáció járt, az önkormányzat elmondta, hogy az nem ipari terület, és a város településszerkezeti tervében sem szerepel ilyen célú építkezés. Az önkormányzat szerint a területen semmilyen új létesítmény nem fog épülni, és ez nem tartozik az előzetesen kijelölt ipari parkhoz vagy az elkerülőút tervezett területéhez.

Tehát a kérdésekre válaszok még váratnak magukra, de a tárgyalások zajlanak, és az önkormányzat ígérete szerint a közvéleményt időben tájékoztatják, amint a tárgyalások haladnak előre.


telex