Orbán erre nem számított: Sorra mondanak fel az akkumulátorgyárban Magyarországon

Csaknem 14 millió forint bírságot szabott ki a munkavédelmi és a kémiai biztonsági szabályok megsértése miatt az épülő iváncsai akkumulátorgyárra a kormányhivatal. Még júniusban kezdtek vizsgálódni a hatóságok, miután több munkás rosszul lett, és az ellenőrzésen veszélyes anyagokat találtak, amiket nem jelentettek be. Egy ott dolgozó munkás szerint a rosszullétek óta sokan felmondtak, a cég szerint oktatásokat tartanak, és védőfelszerelést is biztosítanak.


Az iváncsai akkumulátorgyár építkezésén még májusban több munkás rosszul lett. Fejfájásra, hányingerre panaszkodtak. Akkor azt mondták: több helyen is nagy kék hordókban számukra ismeretlen anyagot tárolnak. Aztán kaptak is egy tájékoztató levelet, miszerint az úgynevezett Elektróda épületben egy NCM nevű rákkeltő anyaggal találkozhatnak. A rosszullétek miatt a rendőrség nyomozást indított. A Fejér Megyei Kormányhivatal pedig munkavédelmi és kémiai biztonsági eljárást.

Most arról írtak, az ellenőrzésen valóban veszélyes anyagokat találtak, és ezeket a vállalat nem jelentette be.

Mint ahogy a munkavédelmi hatóságnak is elmulasztotta a cég bejelenteni, hogy rákkeltő anyaggal dolgoznak. De még ennél is több szabálytalanságot találtak: például, hogy az érintett munkaterület bejáratánál nem helyeztek ki a veszélyre utaló jelzéseket, és a belépést sem korlátozták.

Egy, az építkezésen dolgozó munkás most a Híradónak azt mondta, még mindig találkozhatnak ezekkel az anyagokkal. Igaz már nem a folyosón, hanem külön helyiségekben tárolják ezeket.

Vannak a tartályok, amiket már kiürítettek, de azért valamennyi anyag még maradt bennük, azok is ott vannak a helységekben hagyva


– fogalmazott a dolgozó.

Azt állítja, az eset óta többen is kiléptek, mert félnek a gyárban dolgozni.

Nagyon sokan elmentek a legutóbbi ilyen hírek után, rengetegen otthagyták az építkezést, több 10-20 emberről tudok én, aki csak emiatt számolt le. – Mert félnek? – Félnek, így van, persze, hogy félnek.

12 dolgozót vizsgáltak meg, de nem volt bajuk
Június elején a cég azt írta: 1 munkás lett rosszul, most a Kormányhivatal 14 embert említ. A Híradó megkérdezte pénteken is az Sk On Hungaryt, most azt írták: „12 dolgozót vizsgáltak meg a kórházban”, de miután a laborleleteik rendben voltak, és a tüneteik is megszűntek, még aznap hazaengedték őket, és azóta újra dolgoznak. Azt is írták, jelenleg is rendszeresen tartanak biztonsági oktatásokat, és az előírtnál is magasabb szintű védőfelszereléseket biztosítanak.

Az építkezésen dolgozó munkás szerint azóta a veszélyes helyekre fehér kezeslábas és maszk kell.

Nagyjából mi is a hírekből tudjuk, vagy ha nagyon utánanézünk, hogy milyen anyagokkal kerülhetünk kapcsolatba

– tette hozzá.

A Kormányhivatal azt írta, közel 14 millió forintra bírságolta az iváncsai akkumulátorgyárat működtető céget a biztonsági szabályok megsértése miatt. Azt is közölték, a cég mostanra bejelentette hivatalosan is, hogy veszélyes anyagokat használnak. A rendőrség még nyomoz, tanúkat már kihallgattak, de még nincs gyanúsított az ügyben