Döbbenet: Szijjártó Péter ellentmondott Orbán Viktornak

Szijjártó Péter, a magyar külügyminiszter, ellentmondott Orbán Viktornak, szerinte a magyar kormány azt mondja, amit tesz, és azt teszi, amit mond. Orbán Viktor 2011-ben még azt üzente a külföldi diplomatáknak, hogy ne figyeljenek arra, amit mond. Szijjártó úgy véli, Svédország akár már február végén megkaphatja a zöld jelzést a NATO-csatlakozás ügyében.

Ezt a külügyminiszter a Harvard Egyetem politikatudományi intézetének panelbeszélgetésén jelentette ki az előző heti EU-csúcstalálkozón elfogadott ukrán csomaggal kapcsolatban. Szijjártó szerint Magyarországnak két fontos előfeltétele volt ennek támogatásához, amelyek teljesültek, így nem volt szükség a közös döntés újabb megvétózására.

Az ügyészség a vádiratában a főügyészség letöltendő börtönbüntetést, több millió forintos pénzbüntetést és a köztisztviselői foglalkozástól történő végleges eltiltást indítványozott a hivatalos személyekkel szemben, míg az érintett cégekkel szemben pénzbírságot kértek. Emellett mintegy 1 milliárd forint korrupcióból származó vagyon elkobzását is javasolják. Többen a gyanúsítottak közül beismerő vallomást tettek az eljárás során.