Demeter Szilárd a Hamászhoz hasonlította a Novák Katalint megbuktató ellenzéket

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának véleménye alapján a Mandineren megfogalmazott értekezés részletes összefoglalása:

Demeter Szilárd úgy látja, hogy Novák Katalin és Varga Judit lemondása egyaránt sajnálatos események, mivel mindkét politikust tisztelte, és úgy érzi, hogy lemondásukkal csak megerősítették hitelességüket és feladatvállalásukat.

Azonban Demeter szerint elgondolkodtató, hogy a két politikus ellen milyen kíméletlen hajtóvadászat indult az ellenzéki médiumok és pártok részéről. Úgy véli, hogy ez az üzenet arra, hogy nincs kegyelem, és az ellenzék brutális precizitással támadt, ahol a legjobban fájt. Demeter arra is rámutat, hogy az ellenzék a gyermekvédelmi ügyet politikai eszközként használva politikai pedofíliának nevezi az eseményeket.


A lengyelországi eseményekre utalva Demeter azt állítja, hogy Gyurcsány Ferenc esetleges hatalomra kerülése esetén hasonló dolgok történhetnek Magyarországon, utalva arra, hogy Gyurcsány "lövetett is magyarokra". Szerinte évek óta készül egy újabb diktatúra, és az üzenet az, hogy Magyarország csak akkor lehet jogállam és teljes jogú tagja az Európai Uniónak, ha a nemzeti érzelmű magyarok is az ellenzékkel vannak. Demeter végezetül úgy zárja a cikkét, hogy van válasza erre az üzenetre, de nem nyilvános, és abból indul ki, hogy a pedofil ügyben kegyelmet kapó K. Endre esete mindenképpen szerepet játszott a kialakult helyzetben, ugyanakkor Novák Katalin és Varga Judit sem indokolták meg döntésüket a kegyelemmel kapcsolatban.

„A történet tanulsága, amit most megmutattak nekünk: a balliberális ellenzék hangadói (vagy a gazdáik, egykutya) nem ellenfélként, hanem kivégzendő ellenségként tekintenek a nemzeti oldalra” – írja Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója a Mandineren. Demeter személy szerint nagyon sajnálja Novák Katalin és Varga Judit lemondását, mindkét politikust becsülte, és „az államfőt – talán nem tiszteletlenség: Katát” még próbálta is segíteni, mert fontosnak tartotta a küldetését, „de ami ennél is lényegesebb: hitelesnek a személyét és feladatvállalását. A lemondásával ezt a hitelességét csak erősítette bennem.”