Csődbe ment a lélegeztetőgép-botrányban érintett cég, négymilliárd forint elpárolgott

Négy Milliárd Forintos Légzeztetőgép-botrány: A TMT Technics Kft. és a Külügyminisztérium Ügye

A Covid-19 járvány idején kötött, négy milliárd forint értékű szerződés a TMT Technics Kft. és a Külügyminisztérium között ismét reflektorfénybe került. Gelencsér Ferenc, a Momentum Mozgalom országgyűlési képviselője hívta fel a figyelmet arra, hogy a 2020-ban beszerzett lélegeztetőgépek azóta is egy vámáruraktárban porosodnak, senki nem használja őket, és még töredékáron sem tudják eladni. Eközben a TMT Technics Kft. tulajdonosai úgy döntöttek, hogy megszüntetik a céget, és a négy milliárd forint közpénz elpárolgott.

A Szerződés Körülményei

Gelencsér Ferenc közösségi médiában és parlamenti felszólalásában is részletesen bemutatta az ügyet. Elmondása szerint 2020. március 25-én kötötték meg a négy milliárd forintos szerződést a TMT Technics Kft.-vel lélegeztetőgépek vásárlására. Azonban a cégnek ekkor még nem volt engedélye egészségügyi termékek forgalmazására, mivel fő tevékenységi köre optikai eszközök gyártása volt. Csak 2020. március 30-án vált jogosulttá a cég ilyen eszközök forgalmazására, tehát a szerződés megkötése jogilag sem volt helyénvaló.

A Cég Háttere és A Kifizetések

A TMT Technics Kft. jegyzett tőkéje 2020-ban mindössze négy millió forint volt, és a 2019-es árbevétele 119 millió forint. Ennek ellenére a kormány, Baloch Csaba államtitkár vezetésével, őket találta a legalkalmasabbnak a lélegeztetőgépek beszerzésére. Gelencsér Ferenc szerint a cégnek sem tőkéje, sem szakértelme nem volt a feladathoz. A kormány előre, egy összegben fizette ki a négy milliárd forintot minden biztosíték nélkül.

A Gépek és Az Ár

A lélegeztetőgépek darabját a piaci ár tízszereséért, 3000 dollár helyett 30,000 dollárért vásárolták meg. Azonban a gépek egy vámáruraktárban állnak, jogilag be sem léptek az országba, és senki nem tudta őket értékesíteni, még 13 ezer forintért sem.

Osztalék és Felszámolás

2020-ban a TMT Technics Kft. vezetője, Tóth László, 863 millió forint osztalékelőleget vett fel, amit Gelencsér szerint normális ügymenet mellett 40 év alatt tudott volna összespórolni. A cég tőkéje három milliárdra emelkedett, és négy milliárdnyi tartozást jegyeztek be. A Külügyminisztérium végrehajtást indított a pénzért, de a gépeket senki nem vásárolta meg. A könyvvizsgáló megállapította, hogy a cégnek nincs pénze visszafizetni a tartozást, így most felszámolták önmagukat.

Politikai Visszhang és Jogi Lépések

Gelencsér Ferenc bejegyzésében kifejtette, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium nem nyilatkozik az ügyben, és az ügyészség sem tett semmilyen lépést annak ellenére, hogy feljelentést is tettek. A momentumos politikus ígérete szerint folyamatosan beszámol a további fejleményekről.

Összegzés

Az ügy jól mutatja a közpénzekkel való felelőtlen gazdálkodás problémáját, és azt, hogy a Covid-19 járvány idején elkövetett hibák milyen hosszú távú hatással lehetnek. A lélegeztetőgépek beszerzése és a TMT Technics Kft. körüli botrány újabb példája annak, hogy mennyire fontos az átláthatóság és a felelősségre vonhatóság a közpénzek kezelésében.

A teljes beszédet alább tudják megnézni: