Csak úgy mellékesen kiderült hány milliárdnyi magyar közpénz jutott szlovákiai fociakadémiáknak

A 444 hírportál a Napunk beszámolója alapján kiemeli, hogy 2023-ban számos szlovákiai szervezet részesült magyar kormányzati költségvetési támogatásban a Bethlen Gábor Alapon keresztül nyilvánosságra hozott határozatok alapján. Az említett támogatások között kiemelkednek a határon túli kulturális-oktatási alapból érkező összegek, melyek különböző területeken jelentős támogatást nyújtottak.

A cikk hangsúlyozza, hogy nem kisebb jelentőségű szervezetek részesültek a magyar kormány által biztosított támogatásokból. Példaként említik, hogy három szlovákiai fociakadémia összesen közel négy millió eurót kapott a kormánytól. A DAC akadémiája 1,2 millió eurós, a kassai Borsodsport klub 1,46 millió eurós, míg a komáromi futballklub két tételben 1,32 millió eurós támogatásban részesült, ami összesen 1,498 milliárd forintot tesz ki átváltva.

A Bethlen Gábor Alap támogatásokban részesítette a Szlovákiai Református Keresztyén Egyházat is, melynek három tételben 1,75 milliárd forintnyi magyar közpénz jutott. A kormány továbbá oktatási-nevelési támogatások formájában 11,4 millió eurót (nagyjából 4,3 milliárd forintot) utalt szlovákiai szervezeteknek.


A magyar kormány évek óta jelentős összegeket fordít a határon túli magyar szervezetek támogatására. Bár a teljes összeget nem sikerült még pontosan meghatározni, a nyilvánosságra hozott határozatokból kiderül, hogy néhány kiemelt szervezet tavaly rendkívül nagy összegeket kapott a szokásosnál nagyobb támogatásként.

A támogatásokat élvező szlovákiai szervezetek között politikai kötődések is fellelhetők. Konkrétan Gubík László és Orosz Örs szlovákiai magyar politikusok, valamint a Magyar Szövetségben politizáló Bárdos Gyula érdekeltségébe tartozó szervezetek is részesültek a magyar közpénzből.