Cirkusz a bíróságon: beszólt Rogán Antalnak és a bírónak is, kivezették a vádlottat

Cirkusz a bíróságon: Kivezették a vádlottat, miután beszólt Rogán Antalnak és a bírónak is

A Budapest Környéki Törvényszéken hétfőn folytatódott az a nagyszabású korrupciós ügy, amelyben magas rangú volt pénzügyminisztériumi tisztviselők ellen emeltek vádat. A vádak szerint a tisztviselők uniós támogatások elnyeréséért kenőpénzt fogadtak el. Az ügy középpontjában K. Tamás, a pénzügyminisztérium korábbi munkatársa áll, aki a botrány elsőrendű vádlottja.

Az ügy tárgyalása újabb fordulatot vett, amikor K. Tamás provokatív pólóban jelent meg a bíróság előtt. A pólón egy üzenet volt olvasható: „Amióta a titkosszolgálatokat irányítom, mindent tudok, ha akarom (Rogán úr)”, amely egyértelműen célzott Rogán Antalra, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjére. Emellett Varga Judit volt igazságügyi miniszterre is utalt egy másik felirat, amely a Völner–Schadl korrupciós ügyre reflektált. Ezen ügy kapcsán Varga egy korábbi felvételen arra utalt, hogy Rogán emberei kihúzatták magukat az ügyészségi iratokból.

K. Tamás azonban nem csupán provokatív megjelenésével keltett feltűnést: megpróbálta elérni a bíró kizárását elfogultságra hivatkozva, de miután nem engedték felszólalni, a tárgyalótermet végül biztonsági őrök kíséretében kellett elhagynia. A bíró becsületsértés miatt feljelentést tett a vádlott ellen.

A korrupciós ügy 2022-ben robbant ki, és a Központi Nyomozó Főügyészség 54 ember ellen emelt vádat. A vádak szerint a pénzügyminisztériumi tisztviselők több mint 25 milliárd forint értékű uniós támogatási pénzt mozgattak a korrupciós hálózatukon keresztül. K. Tamás központi szerepet játszott a hálózatban, és akár 10 év börtönbüntetést is kaphat a bűncselekmények miatt.

A hétfői tárgyalás során egy másik vádlott, H. Anita ügye is lezárult. H. Anita egyezséget kötött az ügyészséggel, és a bíróság két és fél év fogházbüntetést, pénzbírságot, valamint közügyektől való eltiltást szabott ki rá. Az ügy továbbra is nagy érdeklődést kelt a közvélemény és a média részéről, különösen a politikai vonatkozásai miatt.