Botrány: a kirúgott takarítók állítják: már vendégmunkások dolgoznak a helyükön

Több takarítótól váltak meg egy gyöngyösi üzemben, akik azt állítják, hogy helyettük külföldi vendégmunkásokat alkalmaznak. Azt mondják, múlt héten még a Fülöp-szigeteki munkavállalókat képezték ki, majd váratlanul bontottak velük szerződést, ráadásul karácsony előtt. A Momentum térségi országgyűlési képviselője szerint ez elfogadhatatlan, különösen miután Gulyás Gergely miniszter nemrégiben azt ígérte, hogy a cégek csak akkor alkalmazhatnak külföldi munkaerőt, ha nem találnak magyar munkavállalót.

Az elküldött takarítók kilátástalan helyzetükről panaszkodnak. Egy gyöngyösi üzem alvállalkozója alkalmazta őket, közülük néhányan évek óta dolgoztak a gyárban. Mivel félnek, nem nyilatkoztak kamerán előtt, de elmondták, hogy ez a karácsony előtti időszak úgy indult, mint a többi.

A gyöngyösi üzem egyszerre küldött el 16 takarítót, akik most a Momentum térségi országgyűlési képviselőjéhez fordultak segítségért. Lőcsei Lajos szerint elfogadhatatlan, hogy a cégek ilyen módon bontanak szerződést dolgozóikkal.

„Múlt héten egy közel 20 fős filippínó vendégmunkás csapatot tanítottak be, és állításuk szerint ők maradtak a cégnél, a magyar dolgozókat pedig elbocsátották” – mondta a képviselő a Híradónak.

A Híradó megkereste az alvállalkozót is a döntés okairól, de nem kaptak választ.

Alig néhány hete a Continental makói gyárából is elbocsátottak dolgozókat, akik közül többen azt nyilatkozták, hogy a vendégmunkások érkezése miatt kerültek elbocsátásra. Gulyás Gergely miniszter vizsgálatot ígért, és azt mondta, hogy akár törvényi szigorítások is bevezetésre kerülhetnek.

„Ha konkrétan azt látjuk, hogy külföldieket vesznek fel, majd elbocsátják a magyarokat, ezt egy vizsgálat derítse ki először is. Én innen nem tudok ítéletet mondani a Continentallal kapcsolatosan, de ha ez kiderül, akkor meg kell vizsgálni, milyen eszközeink vannak felügyeleti bírság kiszabására vagy más szankciókra” – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter november végén.


Jelenleg 8-10 ezer filippínó dolgozik Magyarországon – erről a Fülöp-szigeteki munkaerő-közvetítők szövetségének alelnöke nyilatkozott a HR Portálnak. Elmondta, hogy jövőre ez a szám akár a többszörösére is nőhet.


Reggel, ahogy a gyárba értek, köpenyt húztak a dolgozók. Azt mondják, akkor közölték velük, hogy a munkát többé már nem vehetik fel. Vagyis az utolsó, a januárban érkező fizetésük sem lehet teljes havi bér.