Botrány: Hiába a jogerős bírósági döntés, a kormány és a rendőrség sem állíttatta le Mészáros építkezését

Hiába a jogerős döntés: A kormány és a rendőrség sem állította le Mészáros Lőrinc építkezését

A Fővárosi Törvényszék harmadszorra is megsemmisítette a Déli Körvasút környezetvédelmi engedélyét, ám a bírósági ítélet ellenére az építkezés tovább folytatódik. Mészáros Lőrinc cége, a V-Híd által végzett munkálatok leállítása elmaradt, annak ellenére, hogy az ítélet kihirdetése azonnali hatállyal érvénybe lépett.

A bíróság döntésének alapja, hogy a kormány próbálkozása a Déli Körvasút katonai beruházássá nyilvánítására nem állja meg a helyét. Noha az állam azzal érvelt, hogy a vasútvonalon katonai szerelvények is áthaladhatnak, a törvényszék szerint ez nem elegendő indok a katonai beruházás minősítéséhez. A törvény szerint a kiemelt katonai beruházások esetében az engedélyezést egy különleges eljárás során a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal végzi, ám ebben az esetben a törvényszék megállapította, hogy a beruházás polgári jellegű.

Az ítélethirdetésen az Építési és Közlekedési Minisztérium képviselője is jelen volt, így a minisztériumnak hivatalosan is tudomása van a határozatról. Ennek ellenére a munkálatok zavartalanul folytatódtak. Kreitler-Sas Máté, Újbuda alpolgármestere helyszíni látogatásán azt tapasztalta, hogy az építésvezető csak akkor hajlandó leállítani a munkát, ha erre a minisztériumtól vagy a főnökeitől utasítást kap. Miután Kreitler-Sas Máté rendőri intézkedést kért, a helyszínre érkező rendőrök sem léptek közbe, mondván, hogy nem látták írásban a bírósági döntést.

Az ügy jól példázza, hogy a jogállamiság elvei mennyire nehezen érvényesülhetnek egyes esetekben. A Fővárosi Törvényszék döntése egyértelmű volt, ám a végrehajtás akadozik, és az építkezést leállító hatósági lépés elmaradt. A civilek és a helyi lakosok tiltakozása ellenére a Déli Körvasút építése továbbra is halad, újabb bizonyítékot szolgáltatva arra, hogy a jogi eszközök alkalmazása önmagában nem mindig garantálja az azonnali változást.

Az LMP-s alpolgármester továbbra is folytatja a küzdelmet, és hivatalosan is megkeresi az Építési és Közlekedési Minisztériumot, valamint a Fővárosi Törvényszéket, hogy intézkedést kérjen.