Becsapták Orbánt? - Megnyitották, aztán gyorsan el is zárták a brüsszeli pénzcsapokat

Az év utolsó és az új év első napjaiban összesen több mint 1,2 milliárd eurós uniós forrás érkezett Magyarországra, ez mintegy 470 milliárd forintot jelent. A pénzügyminiszter, Varga Mihály közölte, hogy ebből 300 milliárd forint érkezett a helyreállítási forrásokból, további 170 milliárd forint pedig a 2021-2027-es uniós költségvetési időszak keretéből. Ezek közül 240 millió euró az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program Plusz, 205 millió euró a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz fejlesztéseit támogatja.

Az uniós források egy része a magyar intézkedésekkel összhangban felszabadult, de ez nem jelenti azt, hogy zavartalanul érkeznek a pénzek. Az Európai Bizottság által blokkolt 21 milliárd eurót kizárólag a korrupcióellenes intézkedések teljesítése után szabadíthatják fel.


A tagállamok továbbá hozzájárultak a magyar nemzeti helyreállítási terv módosításához, amelyben a kormány 3,9 milliárd euró hitelt kért az 5,8 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás mellé, valamint hozzákapcsoltak egy 700 millió eurós keretet az orosz energiától való függetlenedés támogatására. Az Európai Bizottság köteles 20 százalék előleget fizetni ezekre az összegekre. Az említett uniós források tehát csak részben érkeztek meg, és a kormánynak további lépéseket kell tennie a fennmaradó összegek eléréséhez.