Az év botránya: Videón, ahogy zacskóban viszik a korrupciós pénzt egy nagy, uniós pénzek lenyúlására szakosodott hálózat tagjai

Az ügyben, amelyben 25 milliárd forintnyi pályázati támogatást zsíroztak le, most 54 ember ellen emelt vádat az ügyészség. Egy hivatalos személy jól szervezett korrupciós hálózatot épített ki, és milliós összegért cserébe elintézte, hogy nyerjen az adott pályázat.

A Központi Nyomozó Főügyészség szerint az ügyben 108 európai uniós forrásból finanszírozott, főként a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében kiírt pályázat, valamint további 8 hazai forrású, az Egészségügyi Támogatási Program keretében benyújtott pályázat érintett. A pályázatok összértéke meghaladja a 25 milliárd forintot.

A vádirat szerint a hivatalos személy egy jól szervezett korrupciós hálózatot alakított ki, amelyben projektmenedzserekkel és pályázó cégek vezetőivel tartott kapcsolatot. Az általa képviselt hivatalos személyi kör közreműködésével milliós összegekért cserébe elintézte a pályázatok nyertességét, az ellenőrzések kedvező lefolytatását és a pályázatok pozitív elbírálását.

Az ügyészség több mint 300 pályázatot vizsgált meg, 50 helyszínen tartott kutatást és 600-nál is több bűnjelet foglalt le. Az ügyben mintegy 100 ezer oldalnyi nyomozati irat keletkezett, a vádirat pedig közel 400 oldalas.

A vádiratában a főügyészség letöltendő börtönbüntetést, több millió forintos pénzbüntetést és a köztisztviselői foglalkozástól történő végleges eltiltást indítványozott a hivatalos személyekkel szemben, míg az érintett cégekkel szemben pénzbírságot kértek. Emellett mintegy 1 milliárd forint korrupcióból származó vagyon elkobzását is javasolják. Többen a gyanúsítottak közül beismerő vallomást tettek az eljárás során.