Az egyik legnívósabb konferencián lesz főelőadó Orbán Viktor, de kiderült pár apróság az állami pénzekkel kapcsolatban

Orbán Viktor állami pénzzel is rendesen megtámogatott konzervatív konferencián ad elő

Főelőadóként szerepel Orbán Viktor az április 16-án és 17-én tartott Nemzeti Konzervativizmus Konferencián (NatCon) Brüsszelben, írja a Magyar Nemzet. Erről Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója osztott meg egy bejegyzést a közösségi oldalán.

„A NatCon olyan közéleti személyiségeket, újságírókat, tudósokat és diákokat hoz össze, akik megértik, hogy a konzervativizmus múltja és jövője elválaszthatatlanul kötődik a nemzet eszméjéhez, a nemzeti függetlenség elvéhez, valamint az egyedülálló nemzeti hagyományok újjáélesztéséhez, és ezeknek hatalmuk van egy népet összefűzni és virágzását előidézni” – olvasható a konferencia honlapján.


„Azzal, hogy az EU egyre szorosabb unió felé törekszik, a nemzeti szuverenitás előtt álló kihívások egyedülálló lehetőséget teremtenek a politikai konzervativizmus számára, hogy alternatív jövőképet mutasson be Európáról. A közelgő európai parlamenti választások miatt sürgős a választók prioritásainak megfogalmazása és a konzervatív eszmék relevanciájának bemutatása az európai nemzetek jövője szempontjából.”

A konferencián többek között felszólal még Suella Braverman volt brit belügyminiszter és Nigel Farage, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának volt elnöke is. Ez már a kilencedik NatCon, Orbán Viktor már 2020-ban is részt vett a Rómában rendezett konferencián, és fel is szólalt – ekkor az akkor még nem miniszterelnöki pozícióban dolgozó Giorgia Meloni volt a legnagyobb név a meghívottak között. A 2022-esen Varga Judit beszélt.

Az idei konferenciát elég erősen megtámogatja a magyar állam: a Danube Institute, a Mathias Corvinus Collegium és az utóbbihoz köthető The European Conservative is a szponzorok között van. A 2020-as eseménynél még csak a Danube Institute volt feltüntetve, mint támogató.