Az eddigi legdurvább esetre bukkantak: 20,86 milliárdos program és egy mosógép borzolja a kedélyeket.......

Az országos figyelmet felkeltő posztjaiban Hadházy Ákos, az ellenzéki politikus és civil aktivista, egy újabb abszurd példát tárt fel az állami milliárdok feletti rendelkezés súlyosan vitatható módjáról. A közelmúltban megosztott Facebook-bejegyzésében Hadházy leleplező részleteket osztott meg Zabar falu viskójáról, mely egy elhanyagolt épület mögött, az önkormányzat területén található.

A viskó, mely eredetileg egy "Jelenlét HÁZ"-nak adott otthont, része volt a 13 milliárd forintos "Integrált Gyermekesély Programnak". Azonban az ott talált körülmények egyáltalán nem feleltek meg a milliárdos költségvetésnek és az elvárt színvonalnak. A meglepetések azonban nem értek véget itt: a sufniban egy másik intézmény is működött, a "Jelenlét PONT", amely egy különleges gyermekvédelmi program keretében 20,86 milliárd forintot kapott. Ez azonban mégsem segített javítani a helyzetén.

Az általa dokumentált helyzet groteszk részleteket mutatott: mindkét programban ugyanazon helyen üzemelt egy mosógép, melyet a helybéliek és rászoruló családok használhattak. Megdöbbentő, hogy mindkét programnak saját mosógépet kellett biztosítania, amelyek egy időben működtek a napi használathoz.

A probléma ennél azonban jóval mélyebb. Hadházy nemcsak az állami pénzek felelőtlen elköltését hozta nyilvánosságra, hanem azt is kifogásolta, hogy az azonos célt szolgáló programok párhuzamosan működnek, lényegében ugyanazt a célt szolgálva, de különböző címeken és költségvetésekkel. Ezáltal milliárdok tűnnek el felesleges papírmunkában, tanulmányokban, vagy akár a szóban forgó viskók megépítésében, miközben a valós problémák nem kapnak megfelelő megoldást.

A politikus felvetette az ilyen típusú projektek alaposabb vizsgálatának szükségességét, hangoztatva, hogy ezek a botrányok nem csak egy-egy aprócska korrupciós ügyek, hanem a gyermekszegénység elleni küzdelem hatalmas kudarcai. A Facebook-bejegyzése a közvélemény figyelmét ismételten ráirányította az állami pénzek átláthatatlanságára és hatékonyságára, amelyekről mindannyiunknak érdemes tudni és kérdéseket feltenni.