Az USA készültségben: Bombatámadással fenyegették meg a Donald Trump perében eljáró bírót

Csütörtökön várhatóan kihirdetik az ítéletet Donald Trump és a Trump Organization elleni polgári peres eljárásban. Az egykori elnököt azzal vádolják, hogy cégei pénzügyi csalást követtek el, és ennek következtében akár be is tilthatják a vállalat működését New York államban. A tárgyalás zárónapját azonban rendkívüli esemény zavarta meg: az ügyben eljáró bírót halálosan megfenyegették.

Január 11-én, csütörtökön fejeződik be Donald Trump egykori amerikai elnök polgári peres eljárása a New York-i bíróságon. Arthur Engoron bíró a felperes és az alperes záróbeszédeit fogja meghallgatni.

A pert nagy médiafigyelem kíséri, mivel Trumpot és fiát, Ericet és Don Jr-t is beperelték a vád szerinti pénzügyi csalás miatt. A büntetés akár 370 millió dollár (jelenlegi árfolyamon mintegy 128 milliárd forint) is lehet.

Az eljárás során azt is feltárták, hogy Trump vagyonának érdekében kedvezményesebb hitelkonstrukciókat alkalmazott. Ezen kívül a bíróság akár meg is tilthatja New York államban Trump cégeinek működését, ami lényegében cégbirodalma végét jelentené.

Trump eredetileg tervezte, hogy személyesen tartja meg záróbeszédét az ügyében, de a bíró ezt megtiltotta, aggodva a tárgyalóterem politikai felhasználásától.

Azonban a bírósági tárgyalást reggel egy rendkívüli esemény zavarta meg: az ügyben eljáró bíró bombafenyegetést kapott otthonában. Bár a fenyegetés alaptalannak bizonyult, az eset miatt a bíró extra védelmet kapott, és a tárgyalást továbbra is a tervezett időpontban kezdik meg.

Az incidens nem az első, amely a per alatt történt: 2023. december 11-én egy férfi tüzet gyújtott a bíróság épületének negyedik emeletén, aminek következtében 17 személy könnyebben megsérült.