Az EU borítja Orbán tervét? - óriási vizsgálatot indított a Szegedre települő kínai autógyárral szemben

Az Európai Bizottság vizsgálatot indított több kínai elektromos autógyárral, köztük a BYD-vel is szemben, azzal a gyanúval, hogy az állami támogatások révén tisztességtelen versenyelőnyhöz jutottak a piacon. A BYD nemrég jelentette be a szegedi gigaberuházást, és az egyik legnagyobb elektromos autógyártóként érkezhet Magyarországra.

Az Európai Bizottság szerint a kínai gyártók, köztük a BYD, a Geely és a SAIC, az állami támogatásoknak köszönhetően tisztességtelen versenyelőnyt élvezhetnek a konkurenciával szemben, például a Teslával, a Renault-val és a BMW-vel. A vizsgálat már tavaly októberben elindult, és várhatóan 13 hónapig tart. A tisztviselők kínai és európai létesítményeket is ellenőriznek, és vizsgálják, hogy az általuk szolgáltatott adatok valóságtartalmát.


Amennyiben a vizsgálat eredményeként megállapítják, hogy a kínai gyártók tisztességtelen előnyt élveznek, a Bizottság különmintát is bevezethet ellenük. Ez a vizsgálat negatívan hatott a Kína és az EU közötti viszonyra, és mindkét fél protekcionizmussal vádolta meg a másikat. Kína válaszként dömpingellenes vizsgálatot indított francia brandy importja ügyében, ami tovább feszíti az EU-Kína kereskedelmi kapcsolatokat.